Число: 2021/001                                                                  Ольштин,  дня 27 січня 2021 р.

ПОСЛАННЯ

з нагоди покликання Олштинсько-Ґданської Єпархії

Всесвітлішим та Всечеснішим Отцям, Преподобним Монахам і Монахиням, Дорогим Братам і Сестрам Ольштинсько–Ґданської Єпархії

Христос Раждається!

Дорогі Брати і Сестри!

Завдання Церкви на землі – бути спільнотою святих минулого і сьогодення. Тут можемо навести слова св. апостола Павла, який писав: Вірний Бог, що ви через Нього покликані до спільноти Сина Його Ісуса Христа, Господа нашого” (1 Кор, 9), а також: „І Він, отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів, щоб приготувати святих на діло служби для збудування Тіла Христового, аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти” (Еф. 4, 11-13).

Церква розуміє своє завдання, як місію. Має провадити вірян до спасіння почерез євангелізацію та катехизацію. В цей спосіб розглядає питання – як бути ближче до кожного свого вірного, незалежно від місця його перебування на земній кулі.

Здійснюючи цей задум, у середу 25 листопада 2020 р., в день літургійного спомину святого священномученика Йосафата, архиєпископа Полоцького, Папа Франциск поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і проголосив про створення нової Ольштинсько-Ґданської єпархії у Польщі. На жаль, час пандемії не дозволив бути присутніми на  торжествах 23 січня 2021 р. в ольштинському соборі усім нашим вірянам. Однак я впевнений, що кожен, хто мав бажання бути учасником цього свята,  єднався зі спільнотою за посередництвом телебачення, радіо та інших медійних засобів. Всім щиросердечно дякую за молитовну підтримку. Маю також надію, що збільшення кількості греко-католицьких єпархій у Польщі буде нагодою до ще кращого підвищення авторитету нашої Церкви на церковному, міжконфесійному та державному рівнях. Постійна присутність греко-католицького єпископа у столиці Вармії та Мазур імовірно зміцнить престиж цілої нашої церковної та української спільноти на даній території і принесе позитивну відповідь – чому було утворено нову єпархію. Я впевнений також у цьому, що присутність нашого владики на території Вармії і Мазур та Помор’я cпричиниться до ще більшого душпастирського розвитку нашої Церкви на цих землях.

Дорогі Брати і Сестри!

Сьогодні перед нами нові завдання, заодно на організацийному, як і душпастирському рівнях. Нова єпархія потребуватиме утворення всіх необхідних та обов’язкових структур, згідно з церковними законами. Перед новим Ольштинсько-Ґданським ординарієм постає дуже відповідальне  завдання: наладнання добрих відносин та знайдення відповідних людей, як серед духовенства, монашества, так і серед мирян, що матимуть бажання співпрацювати з новим владикою у всьому, що пов’язане з утворенням нових єпархіальних структур.До всіх вірних та духовенства новоутвореної Ольштинсько-Ґданської єпархії звертаюся з  гарячим проханням не тільки сприяти своїми зусиллями встановлення необхідних єпархіяльних структур, але передовсім, про молитовну підтримку. Для всіх нас найважливіше – будувати духовну спільноту з Богом. Це нагода відновити свій зв’язок з Господом Богом через свою особисту молитву та через участь у житті парафіяльної спільноти. Ольштинсько-Ґданська єпархія хоче кожного обняти опікою та з увагою послужити, відповідно до потреб, всім, хто цього забажає, та зібрати в одну отару розсіяних мирян. Має бажання cтворити парафії у тих місцях, де проживають наші вірні. Церква має бути зі своїм народом, щоб народ не втратив віри, не втратив надії, не втратив вічного спасіння, щоб люди не були дезорієнтовані та загублені. За словами Папи Франциска:  Церква – це «польовий шпиталь»,  це Церква, яка постійно в дорозі. Це все тому, щоб надалі бути собою, знати ким я є, до якої Церкви належимо, щоб бути християнами навіть тоді, коли нас агресивно атакують інші ідеології. Це все також і тому, щоби не асимілюватися та мати почуття приналежності до східнохристиянської Церкви – Церкви свого права (sui iuris), яка є частиною Вселенської Церкви та зберігати свою українську ідентичність у цій Церкві. 

Час дуже несприятливий, тому може появлятися знеохочення, але християнин повинен бути задивлений в особу Ісуса Христа. Тому варто також звернути увагу на те, якими не повинні ми бути. Нагадує про це притча про молодого юнака, який не вмів Ісусові присвятити того всього, що мав (Мт. 19, 16-22). З огляду на це, він відійшов зажурений, як говорить євангелист Матей. Якщо ми, віряни і духовенство, не вміємо присвятити для євангелізації свого часу, енергії, грошей, а також посвятити свою стабілізацію, яку ми осягнули в житті, то це принесе негативні наслідки. У парафіях, в яких бракує євангелізації, панують песимізм, скептицизм та смуток. Живемо в таких часах, коли кожен потребує уваги, тому що не всі мають відвагу прийти до Ісуса Христа. Віднаходимо це у поставі самого апостола Симона-Петра, якого припровадив до Ісуса Христа його брат Андрій. Не всі знають, що можна добре прожити життя, вибираючи нашого Спасителя і що буде це чудове життя. Треба вміти вийти до людей з тим, що знаємо. З нашою вірою, з нашим свідоцтвом і далі спільно поглиблювати наші знання. Першим і найважливішим завданням Церкви є проповідування Доброї Новини, євангелізування і відкривання людей на Боже Слово, ведення до спасіння. Отже, маймо почуття свільної відповідальності за доручене нам нове завдання. Будуймо наші спільноти – подружжя, родини, парафії та єпархію як спільноти, яких фундаметом є Господь Бог.

Дорогі у Христі!

Починається новий етап розвитку Церкви. Вміймо нести Добру Новину з вірою, надією та любов’ю. Будьмо свідками віри та в єдності, шукаймо спільних доріг для кращого розвитку нашої Ольштинсько-Ґданської єпархії. Вімймо разом будувати нову структуру: виселенці з акції «Вісла», їхні нащадки та імміґранти з України, що вже від років тут проживають та новоприбулі у пошуках для себе кращих умов життя. Всіх вітаю і запрошую до співпраці!

Вірю, що Господь поблагословить як нову єпархію на чолі з владикою, духовенством, монашеством і мирянами, так і нашу Святу Греко-Католицьку Церкву у Польщі та її місію – ведення Божого народу до спасіння. Обіймаю сьогодні своїм омофором духовенство, монахів, монахинь, усіх наших вірян, від наймолодших до найстарших, всіх хворих та тих, що постійно служать допомогою нашим немічним. Усім дуже дякую за підготування торжеств у катедральному соборі Покрову Пресвятої Богородиці в Ольштині, які очолив Блаженіший Патріярх Святослав, Глава і Батько УГКЦ. Дякую усім за невтомну молитву за нашу єпархію та за мене.

Цим першим зверненням до усіх вірян Ольштинсько-Ґданської Єпархії віддаю всіх вас під Покров Пресвятої Богородиці, яка є покровом ольштинського Собору та конкатедрального собору в Ґданську.

Благословення Господнє на вас, з Його благодаттю і чоловіколюбям, завжди, нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

  Владика  Аркадій  (Трохановський)

Єпископ Ольштинсько-Ґданський

Ольштин, 2021-01-27,