У Світлий Вівторок (4 травня) в ольштинському соборі продовжилися святкування Пасхи. У третій день великодніх свят було зачитано послання Патріярха Святослава з нагоди Пасхи. Літургію відслужили Кир Аркадій у співслужінні пароха ольштинської парафії о. Івана Галушки та о. Станіслава Тарапацького.

У літургії третього дня Великодніх свят Владика та отці молилися за молодь – цьогорічних матуристів. За успішне завершення іспитів та навчання, за вдалі вибори доріг у майбутнє.

*          *          *

Це друга вже така матура. Молодь до атестату зрілості підходить в умовах пандемії, заховуючи під час складання іспитів строгі санітарно-епідеміологічні вимоги.

За даними Центральної екзаменаційної комісії, цього року матуральні іспити складати буде близько 260 тис. молоді. А у цій немалій таки громаді, також і  абітурієнти чотирьох українських середніх шкіл, тобто з Перемишля, Лігниці, Білого Бору і Гурова Ілавецького.

З огляду на надзвичайну ситуацію, подібно, як і рік тому, учні не будуть складати усних іспитів, а лише письмові.

Матуральні змагання триватимуть в головному терміні від 4 по 20 травня. Обов’язково матуристи мають приступити до іспитів з: польської мови, математики, іноземної мови, натомість молодь національних меншин, яка навчається у своїх школах, ще до іспиту з мови своєї національності.

У Гурові Ілавецькому цього року матуристів маємо тридцятеро. Ця школа, це і традиція, і майбутнє. Випускників має вона щораз-то більше. Останніми роками навчається тут також немала група молоді з України, а всі випускники  в більшості продовжують навчання у вищих школах. Головно продовжують освіту в Ольштині, потім ще – у Ґданську, Варшаві та інших академічних центрах.

Під час нашого візиту до гурово-ілавецької школи перед матуральними іспитами, над свіжо відремонтованим будинком маєстатично кружляв лелека. Ми бажаємо молоді успішних результатів на іспитах, а ця летюча чорно-біла птаха нехай буде своєрідним символом правильних і також успішних рішень у подальшому науковому та життєвому шляхах.