З проведенням першої сесії собору Вроцлавсько-Кошалінської єпархії нашої Церкви в Польщі, в суботу 12 грудня, одночасно закінчилася й перша сесія собору цілої Митрополії, що разом є першим етапом підготування до VII сесії Всецерковного Патріяршого Собору УГКЦ. Патріярший Собор УГКЦ проходитиме за темою «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ»

Раніше, в середу 11 листопада, пройшла перша сесії собору Перемисько-Варшавської Архиєпархії. Обі конференції, з огляду на складну ситуацію, що спричинена спалахом другої хвилі пандемії коронавіруса, відбулися у форматі відео-сесій.

Разом, в обох конференціях, взяли участь більше вісімдесяти делегатів, представників духовенства, монашества, мирян і журналістів. Собор Перемисько-Варшавської Архиєпархії очолив Митрополит Перемисько-Варшавський, архиєпископ Євген Попович, натомість собор Вроцлавсько-Кошалінської єпархії вели Владика Володимир Ющак ЧСВВ, Вроцлавсько-Кошалінський ординарій та Владика-номініт Ольштинсько-Ґданської єпархії Аркадій Трохановський.

Під час он-лайн зустрічі делегати вислухали доповідей на теми:

  1. «Де ми є»;
  2. «Хто ми є»;
  3. «Як нам далі діяти»;
  4. «Церква у посткороновірусному світі».

Доповіді стали підґрунтям до роздумів, дискусій та висновків, які послужили до оформлення документів секретріятами соборів.

Делегати, у другій частині конференцій, вибрали своїх представників  на VII Патріярший собор. Від Перемисько-Варшавської Архиєпархії УГКЦ в Польщі ними стали: о. митрат Стефан Батрух, о. Петро Кушка ЧСВВ, п. Оксана Ситчик, п. Мирослав Притула. В резерві, на випадок непередбачених перешкод, було обрано ще: о. митрата Богдана Панчака, о. Ігоря Гарасима ЧСВВ, п. Єву Лось та п. Петра Мартинишина.

Від Вроцлавсько-Кошалінської єпархії УГКЦ в Польщі на VII Патріярший собор було обрано: о. д-ра Руслана Марцішака, с. Анатолію Маґуру СНДМ, п. Івону Марцішак та п. Романа Левосюка.

* * *

За повідомленням секретаря VII сесії Всецерковного Патріяршого Собору — Патріярший (всецерковний) Собор УГКЦ на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ», який скликав Блаженніший Святослав, перенесено на друге півріччя 2021 року. Собор відкладений у часі з огляду на динамічну і складну ситуацію, спричинену спалахом другої хвилі пандемії коронавіруса SARS-CoV-2, що шириться планетою.