22 січня 2021 року в польському місті Ольштині відбувся Чин архиєрейського найменування нового єпископа УГКЦ Аркадія Трохановського. Чин найменування в катедральному соборі новоутвореної Ольштинсько-Гданської єпархії звершив Блаженніший Святослав, Отець і Глава УГКЦ, спільно з владикою Євгеном Поповичем, архиєпископом і митрополитом Перемишльсько-Варшавським, та владикою Григорієм Комаром, єпископом-помічником Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

На початку Чину було зачитано два декрети Глави УГКЦ: Декрет проголошення о. д-ра Аркадія Трохановського єпископом Української Греко-Католицької Церкви і Декрет про призначення його першим єпархіальним єпископом новоутвореної Ольштинсько-Гданської єпархії УГКЦ. Опісля новопризначений владика Аркадій проголосив визнання віри та, поклавши руку на Євангеліє, склав присягу на вірність Вселенському Архиєреєві Франциску, Отцю і Главі УГКЦ Блаженнішому Святославу та їх наступникам.

Завершився Чин молитвою до Святого Духа за нового єпископа нашої Церкви, після чого Блаженніший Святослав підкреслив важливість події, що відбулася, як для вірних Ольштинсько-Гданської єпархії, так і для всієї Української Греко-Католицької Церкви.

«Ми завершили Чин архиєрейського найменування. Офіційно проголошений ваш новий єпископ завтра буде хіротонізаваний тут, у цьому святому храмі, який відтепер стає катедральним собором Покрову Пресвятої Богородиці. Це великий день, велика потіха. Це і велике чудо, що через закриті кордони ми всі до вас приїхали, щоб разом із вами могла тішитися вся наша помісна Українська Греко-Католицька Церква – тут, у Польщі, в Україні і всюди на поселеннях», – сказав Отець і Глава УГКЦ.

Відтак новонайменований владика Аркадій відслужив Велику вечірню.

Пригадуємо, що завтра, 23 січня 2021 року, об 11:00 за київським часом в катедральному соборі Покрову Пресвятої Богородиці (м. Ольштин, Польща) розпочнеться Архиєрейська Божественна Літургія з Чином архиєрейської хіротонії о. д-ра Аркадія і Чином його інтронізації на першого єпископа Ольштинсько-Гданської єпархії.

Як ми повідомляли, 25 листопада 2020 року у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск, Папа Римський, поблагословив рішення Синоду Єпископів Української Греко-Католицької Церкви і проголосив про створення нової Ольштинсько-Гданської єпархії УГКЦ у Польщі, призначивши першим її єпископом о. д-ра Аркадія Трохановського. Єпископським осідком єпархії є м. Ольштин, а катедральним собором – храм Покрову Пресвятої Богородиці.

Департамент інформації УГКЦ

фото: Т. Маєвскі