У світлий празник Стрітення Господнього в ольштинській катедрі Покрови Пресвятої Богородиці, на запрошення Владики Аркадія, в понеділок 15 лютого о 17.00 год. почалася спільна молитва з сестрами-монахинями та отцями чину св. Василія Великого, згромадження яких маємо на території Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Літургію очолив Владика Аркадій у співслужінні протоігумена, о. Миколая Козіцького з Варшави, місцевого пароха о. Івана Галушки, Отців Василіян: о. Павла Старуха ЧСВВ, о. Василія Кепещука ЧСВВ, о. Василія Парасюка ЧСВВ та о. Станіслава Тарапацького й о. диякона Вогдана П’єтночки. Під час літургії всі спільно подякували Богу за осіб богопосвяченого життя. Молилися також за нові покликання до згромаджень та до священства. Це сьогодні великий виклик, тому що з року в рік бачимо велику кризу. Щораз менше молодих людей вибирає такий спосіб життя.

У своїй проповіді Владика Аркадій, між іншими, відзначив:  «Зустрічаючись з різними думками, чи спробами мінімалізувати цінність освяченого життя, сьогоднішнім святкуванням ми хочемо сказати своє глибоке ТАК Богу, цій формі життя в Церкві. Одночасно ми хочемо скріпити сестер й отців у правильності їхнього покликання та вірності вибору цього способу життя. Монастир, монашество, монаше життя, вони являться джерелом життя Церкви. Це місце, яке закликає кожного, хто приходить до нього, поміркувати над істиною віри. Це місце, чи зустріч з особами богопосвяченого життя, закликають вас постійно поновлювати свої зустрічі й відносини з Богом. Завдяки сьогоднішньому свідченню ми також повинні глибше поміркувати над тим, до чого нас покликав Всевишній. Тому нинішній празник, це заклик до кожного з нас поставити перед собою запитання: як я ставлюся до свої обов’язків – монаших, священичих, а також обов’язків мирянина-християнина у повсякденному житті? Кого та що ми слухаємо і що ми говоримо. Здійснюючи своє покликання якнайкраще ми, безперечно, сприяємо поширенню християнської духовності.

Свято Стрітення показує нашу місію у світі – променіти Світлом, яким є особа Ісуса Христа, і Христом ділитися. Христос нас об’єднує. Тільки в єдності сила. І про це ми повинні пам’ятати. Всі ми разом працюємо у Божому винограднику. І коли в єдності буде сила, ми будемо правдиво свідчити про віру в Бога. Коли буде єдність, це буде знак для наших вірян і нагода, щоби справді захопитися Церквою і тими, які провадять людей до спасіння, до Господа Бога. Ми будемо вірогідними і ще краще будемо розуміти наше покликання, нашу службу. Маю надію, що спільне відзначання свята Стрітення стане традицією нашої Єпархії”.

На завершення Божественної Літургії були посвячені свічі, а після Владика Аркадій подякував усім присутнім, парафіянам Ольштина й пароху о. Іванові за допомогу у підготовленні празника. Сестер та отців привітали також парафіяни. Кожна прибула сестра-монахиня та отець-монах отримали білу троянду та солодке. Усім залунало грімке «Многая літа!».

редакція: www.cerkiew.eu