З днем 18 лютого 2021 року Святіший Отець Франциск прийняв зречення Владики Петра Крика* з уряду правлячого архиєрея Апостольського екзархату для українців візантійського обряду в Німеччині та країнах Скандинавії. Водночас Папа благословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ і номінував новим екзархом Владику Богдана Дзюраха*, дотеперішнього єпископа курії Верховного Архиєпископа і Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ.

*Владика Богдан Дзюрах

Народився 20 березня 1967 року в селі Гірське Миколаївського району Львівської області. Після закінчення в 1984 році середньої школи навчався у Львівському ПТУ харчової промисловості.

У 1990 році вступив до Духовної семінарії в Дрогобичі. Згодом вивчав теологію у вищих духовних навчальних закладах Європи: у Варшаві, Страсбурзі, Інсбруці та Римі. Здобув ступінь доктора теології. 17 березня 1991 року був рукопокладений на священника. 19 серпня 1995 року склав вічні обіти у Львівській провінції Чину Найсвятішого Ізбавителя (ЧНІ).

У подальшому виконував різноманітну душпастирську працю, займався педагогічною та викладацькою діяльністю в Україні та поза її межами. Під час свого перебування у Львові входив до складу Ради Центру духовної допомоги особам з особливими потребами, був координатором душпастирської опіки ув’язнених, допомагав священникам Реабілітаційного центру.

21 грудня 2005 року проголошений Єпископом-помічником Києво-Вишгородської архиєпархії. Архиєрейська хіротонія відбулася 15 лютого 2006 року в Архикатедральному соборі Святого Юра у Львові.

У 2006 році обраний Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ. 29 липня 2009 року призначений Адміністратором Патріаршої курії УГКЦ.

*Владика Петро Крик

До номінації Владики Богдана Дзюраха – Апостольський екзарх для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії.

Народився у Польщі. Після закінчення середньї школи вступив у духовну семінарію в Ольштині. У 1965 році, за умов переслідування Католицької Церкви у Польщі, будучи семінаристом, був призваний на військову службу. Два роки служив у військовій частині у Бжеґу.

Після демобілізації навчався у Варшавській семінарії. Перебуваючи на Вармії і Мазурах, де проживають (після депортації українців у 1947 році) його рідні, допомагав о. митрату Мирославові Ріпецькому в послузі у Хшанові.

Деякий час обіймав посаду адміністратора Вроцлавсько-Ґданської єпархії Української Греко-Католицької Церкви. У грудні 2000 року Папа Іван Павло II призначив Владику Петра Крика Апостольським екзархом для українців-католиків у Німеччині і Скандинавії.

Categories: Z życia UKGK