У другу неділю Великого Посту (4 квітня) ординарій Ольштинсько-Гданської єпархії Владика Аркадій Трохановський відслужив в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці Божественну Літугію. З Владикою співслужили о. Станіслав Тарапацький та о. диякон Богдан П’єтночко, у Тайні Покаяння служив місцевий парох о. Іван Галушка. 

У проповіді Владика Аркадій, між іншими, відзначив: «Як навчає Папа Франциск: треба засіяти зерно любові, але не за посередництвом слова, яке проминає, але за посередництвом дуже конкретних, простих, але відважних рішень, вчинків-прикладів. І тоді така земля, за допомогою Божої ласки, принесе добрі плоди. І завдяки цьому ми будемо спроможні дати відповідь на заклик: Ми хочемо побачити Ісуса Христа. Відповіддю будуть наші хрести, які понесемо визнаючи віру в нашого Спасителя. Не будемо соромитися Ісуса Христа розп’ятого на хресті, але визнаємо нашу віру. Для нас, християн, Хрест завжди буде знаком перемоги. І ми також зуміймо так його приймати. Нехай нас заохочує до цього, щоб ставав для нас знаком любові, служіння та дару від самого себе. Сьогодні на середину Церкви виносимо хрест і співаємо: Хресту Твоєму покланяємось і святоє Воскресіння Твоє славимо.»

У Хрестопоклінну Неділю ми віддаємо особливо пошану Господньому Хресту! Пригадуємо собі, що Святий Хрест є важливою частиною нашої віри та нашого життя. Але це від нас залежить, чи вміємо йти за ним, чи утікаємо від нього, чи вміємо жертвувати себе, чи заспокоюємо виключно власні потреби. Чи підтинаємо його та хочемо обійти боком, або скинути його на інших? Сьогодні не так просто нести хрест. Це не закид, а усвідомлення собі, що людина має задуматися над тим, чому страждав Христос, чому помер на хресті? І чому я, як християнин, маю приймати різні життєві хрести без нарікання, з витривалою молитвою та повним довір’ям до Господа Бога. Може Бог також хоче нам щось усвідомити досвідчуючи нас, а ми не завжди вміємо це відповідно відчитати. Хрест Господній, це велика Таємниця, що поєднує у собі терпіння і радість, страх і милосердя, боротьбу і спасіння. Він є тим знаменом, що допомагає нам перемагати. Наші хрести-терпіння нам потрібні, щоб ми ставали духовно сильнішими, досконалішими.

Євангеліє від Марка з сьогоднішньої Хрестопоклінної неділі відзначає: Коли хто хоче йти за мною, хай зречеться себе самого, візьме на себе хрест свій та йде слідом за мною. Бо хто хоче спасти свою душу, той її погубить; а хто погубить свою душу мене ради та Євангелія, той її спасе. Це слова Ісуса Христа. Це наш шлях до спасіння, до вічного життя. В ім’я Ісуса Христа може діятися багато доброго. Шануймо цей Господній Хрест. Нехай Хрест буде знаком великого добра, тому що це знак великої Божої сили та Божої Мудрості. Сьогодні віддаймо в руки Ісуса Христа всі наші трудні справи.

(ред.)