Неділя 21 серпня – (10-та по Зісланні Святого Духа, Святого Еміліяна, ісповідника, єпископа Кизицького), 2022 р. – стала для парафії св. Йосафата Кунцевича в Круклянках величним празником 60-ліття офіційного існування спільноти в організованій формі. Саме у 1962 р. тут стали служитися постійні греко-католицькі богослужіння й цей рік вважається початком парафії.

Вітаючи правлячого єпископа Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ Владику Аркадія Трохановського в порогах своєї церкви (перша літургія в якій була відправлена 25 грудня 1999 р.), делегати нагадали місця, з яких 75 років тому були депортовані парафіяни сьогоднішньої парафії в Круклянках. Це були давні мешканці повітів: Сянік, Лісько, Перемишль, Ярослав, Любачів, Грубешів, Томашів-Любельський, Сокаль, Коросно, Володава.

До збудування власного храму в Круклянках, греко-католики користали з гостинності латинської парафії, але думка про власний була завжди і нарешті вдалося її зреалізувати завдяки місцевим лідерам та жертвенності цілої спільноти. Сьогодні в церкві св. Йосафата Кунцевича молиться вже «третє покоління вигнанців з акції «Вісла».

У неділю ювілею парафії, 21 серпня, в Божественній Літургії взяли участь місцеві парафіяни, а також віряни з сусідських парафій і запрошені гості, поміж якими були віце-маршалок  Вармінсько-Мазурського воєвідства Мирон Сич та війт ґміни Круклянки Варфоломій Клочко.

Звертаючися до присутніх на празничній літургії в Круклянках, Владика Аркадій, серед іншого, відзначив: «Ваша церква виникла завдяки вашій, вірян, великій жертвенності. Треба рішуче сказати – це велике свідоцтво віри, бо там, де стоїть храм, це знак, що люди визнають Божий закон і цим законом хочуть жити кожного дня…».

Владика Аркадій подарував парафії ікону Покрова Пресвятої Богородиці.

Гостинна спільнота Круклянок на закінчення празника запросила присутніх на трапезу на прицерковному майдані, а дещо раніше всі, разом з Владикою та прибулим духовенством, стали до спільної світлини для збереження пам’яті події.

(бт)