24 серпня цього року минула 31-та річниця проголошення Україною незалежності.

У середу 24 серпня 2022 р. в ольштинському Соборі Покрови Пресвятої Богородиці відбулася подячна молитва в наміренні України та про Боже благословення на майбутнє. Божественну Літургію очолив Владика Аркадій Трохановський – Ольштинсько-Ґданський єпарх у співслужінні протосинкела, пароха ольштинського храму о. Івана Галушки. У літцргії взяло участь чимало осіб місцевої української спільноти. Усі молилися за дар незалежності, за мир, злагоду, територіальну цілісність та світло Святого Духа для усіх провідників українського народу.

Звертаючися до присутніх у храмі Владика Аркадій Трохановський, між іншими сказав: Сьогодні відзначаємо 31 річницю незалежності, самостійності України. Цей день виглядає зовсім по-іншому, як минулими роками. Це не так просто святкувати, коли в Україні ворог здійснює великі злочини. Одочасно, щоб показати, що Україна не здається, треба цей день відзначити величаво, починаючи від молитви, бо як кажемо: Без Бога ні до порога.

У цей день треба бути разом, тому що сьогодні український народ, всі ми разом, несемо великий біль. Війна ввійшла до наших домівок. Одні заангажували себе з усіх сил, інші, можливо, відповідно до своїх можливостей. Не так просто це все зрозуміти, що у ХХІ столітті мусимо бути свідками таких подій. Бачимо смерть молодих людей – хлопців та дівчат, терпіння жінок з дітьми, окалічених українських воїнів, розгублених людей, які змушені були виїхати, покинути рідний дім, землю. Бачимо безнадію в очах старших людей – чи можна повернутися до того, що було в минулому? Сьогодні у кожного з нас багато запитань, а в основному одно – коли вийдуть російські війська з України. Війна спричинилася до того, що Україна досвідчує найбільшої міграції людей у цілій своїй історії. Блаженіший Святослав звернувся останніми днями, в основному до українських матерів: «Будьте амбасадорами України по цілому світі». Але, думаю, сьогодні ці слова є проханням до кожного з нас, щоби ми всі були тими амбасадорами України. Що це означає? Поміняти спосіб думання, зло називати злом, не приставати до брехні, не давати себе звести фальшивим наукам. Виявляти любов, доброту, милосердя. Один до одного виявляти пошану, ділитися, не шукати вигоди тільки для себе самих, не бути егоістами. Ми не можемо байдуже проходити поруч того, чого ми свідками і чого сьогодні досвідчує Україна. Це великий урок історії, і мусить бути записаний в історії, як нічим не оправдана агресія на мирних жителів України. Ми глибоко повинні запам’ятати слова: «Брат за брата, свій за свого і молитися за Україну кожного дня».Сьогодні у цей день потрібно усмідомити собі велику потребу солідарності поміж нами, українцями. І цією єдністю жити кожного дня, тому що в єдності сила народу.

Любов родиться в родині. Саме батьки вчать дитину, дітей, як має виглядати їх любов, як діти мають любити своїх батьків. Але також в кожній родині має бути любов до свого народу. Ми повинні надалі бути вірними українському народові, маємо гідно нести синьо-жовтий прапор. Маємо протидіяти асимілації, повинні говорити в своїх родинах українською мовою. Повинні вчити поваги до всього, що українське. Це все вчить нас відповідальності

Сьогодні треба святкувати, але також пам’ятати, що свобода не є дана раз на завжди. Сьогодні треба пам’ятати про українських воїнів, лікарів, медсестер, священників-капеланів, які на фронті, волонтерів та людей доброї волі, про всіх добродіїв. Сьогодні треба також молитви, щоби Господь Бог благословив Україну, український народ, щоби по-новому будував свою самостійність, без почуття рабства, без фальшивих сусідів, а з почуттям незалежності, віри в свої можливості та з переконанням, що вона має героїв, про яких на віки віків треба пам’ятати. І з огляду на них треба свідомо це сказати: Слава Україні – героям слава.

На завершення Божественної Літургії Владика Аркадій прочитав молитву за мир в Україні а хор після благословення заспівав гимн: Боже Великий єдиний.  На завершення літургії було відспівано многолітствіє усім українцям та українському народові.

(ред.)

Categories: Katedra