Від архиєрейської Божественної Літургії в греко-католицькому храмі св. Архангела Михаїла в суботу 27 вересня, очоленої  Ольштинсько-Ґданським ординарієм УГКЦ Владикою Аркадієм Трохановським, почалося в П’єнєнжні місцеве свято врожаю.

Як годиться, у літургії взяли участь парафіяни греко-католицької й римо-католицької парафій, господарі (справжні герої свята), бургомістр П’єнєнжна Казимир Кєйдо, бранєвський староста Кароль Мотика, духовенство Ольштинського деканату УГКЦ, монахи Вербісти із місцевої семінарії, римо-католицькі священники, запрошені гості.

Адміністрацію Вармінсько-Ольштинського воєвідства на торжестві представляв віце-маршалок Мирон Сич.

Прибулих на свято врожаю в порогах храму привітав парох, о. Артур Маслей, який у вітальному слові відзначив, що цьогорічний празник має надзвичайний характер, тому що вперше присутній на ньому греко-католицький єпископ, який своєю достойністю символічно єднає всіх його учасників.

Владика Трохановський зокрема, у проповіді,  віднісся до труду наших хліборобів та усіх, хто допомагав у жнивах: «Сьогодні зустрічаємося, щоби подякувати Богові за всі плоди, які зродила земля, за плоди з наших полів, садів та городів. Виявляємо нашу вдячність, тому що кожне добро, яке ми отримуємо і кожен дар досконалий сходить з висоти, від Отця Світла (І. 1, 17). Приходимо до храму, щоби Йому подякувати за цей благословенний, хоч дуже працьовитий час. Тим паче, з великою пошаною ставимося до праці наших господарів, тому що вона залежна від природи, від діяння Божих сил…

Дякуємо всім, хто приносить плоди, всім нашим господарям. Дякуємо за їхнью працю, за умови, в яких приходить працювати, за час погоди і непогоди, за спеку і дощ. Все тому, щоби принести і нагодувати мільйони людей. Український народ досвідчив голоду і також розуміє, що це означає – мати, зібрати, щоби було з чого брати і ділитися з другими».

На закінчення літургії Владика разом з присутніми у храмі отцями освятили принесені плоди: «Щоб їх ніколи нікому не забракло».

Господарі свята подарували хліби спечені з цьогорічного зерна бургомістру та старості як знак пошани для добрих володарів. Натомість, від них почули слова запевнення, що працюватимуть якомога найкраще для нашого спільного добра у регіоні.

Друга частина свята, вже розважального характеру, відбулася на міському Лісовому Стадіоні над річкою Валшою.

(бт)