Свій храмовий празник парафія Успіння Пресвятої Богородиці в Асунах відсвяткувала в неділю 28 серпня 2022 року. Цьогорічне храмове свято було особливим, оскільки парох єромонах о. Ігор Гарасим ЧСВВ разом з парафіянами вперше мали нагоду привітати в парафіяльному храмі Єпарха Ольштинсько-Ґданського Владику Аркадія Трохановського, який очолив Божественну Літургію. Разом з Владикою співслужили отці Ольштинсько-Ґданської єпархії. Перед престолом стали: о. Протоігумен Миколай Козицький ЧСВВ, єромонах о. Ігор Гарасим ЧСВВ, ієромонах Мирослав Підлипчак ЧСВВ, настоятель василіянського монастиря у Кентшині, та о. диякон Богдан П’єтночка. У Тайні Покаяння послужив єромонах о. Василій Кепещук ЧСВВ. о. диякон Богдан П’єтночка.

Звертаючись зі словом до вірян, владика Аркадій, серед іншого, сказав: „Сьогодні святкуємо празник Успіння Пресвятої Богородиці. Можемо сказати, що Успіння складається з двох подій: смерті Богородиці та її Воскресіння. Основу празника Успіння творять священна традиція Церкви від апостольських часів, апокрифічні книги, постійна віра Церкви та однозгідна думка Святих Отців і Вчителів Церкви першого тисячоліття християнства. Це свято прирівнюється до Воскресіння Ісуса Христа. Так, як і Христос, на третій день воскрес, так і Матір Його на третій день по смерті Своїй, дивним чином Божим з тілом була взята на небо. Празник Успіння належить до найстарших Богородичних празників. У Церкві не може бути нестачі в розумінні сенсу молитви, трачення часу для Бога, турботи про вічність, про спасіння. «Проблеми належних відносин між Марією і Мартою існують особливо в Церкві сьогодні», – сказав Папа Венедикт. «Ми робимо служіння Марти, ми робимо багато зовнішніх речей:у нас є засідання, комісії, синоди, дискусії, рішення, надлишок документів, у нас є душпастирські програми і багато іншого – так, багато чого відбувається… Але може бути так, що в постійному прагненні Марти ми забуваємо, що справжнє самовіддання Господу, Його Царству, вимагає набагато більше, ніж просто зовнішні дії. Ми забуваємо, що треба, перш за все, бути біля Господа, слухати Його слово, в якому Він дає себе нам».

Сьогодні нам ще більше потрібно молитви, віри в Бога, сьогодні потрібно приймати позицію Богородиці і показати це усе перед світом, який також розгубився і не вміє бути рішучим супроти трагедії українського народу. У цей день ми приносимо зілля до Церкви. Традиція говорить, що зілля принесене до храму має бути найкращим, найгарнішим, тому що має віддавати чесноти, має віддавати святість Богородиці.  Освячене зілля має нас оберігати від зла. Вміймо приходити до Неї з великим довірям і не забуваймо просити про Її заступництво за нами перед Богом. Сьогодні всім нам потрібно багато віри, молити, підтримки у добрих ділах та не можна нам знеохочуватися. Постійно треба тривати у тому, що добре, бо в такій спосіб ми служимо українській справі: то українська мова між нами, то українське слово, преса в рідному домі, молитва у своїй Церкві, це наша спільна відповідальність за нас самих.  А сьогодні у цей святковий день бажаю усім Вам гарного дня, гарної неділі, гарного  свята.

На завершення Божественної Літургії Владика Аркадій посвятив зілля та квіти землі, згідно традиції празника Успіння, а о. парох з парафіянами подякували Владиці, всім священникам, парафіянам  і приїжджим гостям за участь у святі. Після літургії відбувся святочний обід. У Церкві в Асунах появився новий розпис на стіні за престолм.

(Ред.)

ФОТО: Парафія