Історія свята

Іоанн був чесною й істинно віруючою людиною. Він не побоявся пролити світло на негідну поведінку царя Ірода, який був в стосунках з колишньою дружиною свого брата Іродіадою. За це чоловік був узятий під варту і поміщений в темницю. Іродіада вимагала, щоб цар убив людину, яка посміла говорити народу про зв’язок між ними. Через те, що піддані любили Іоанна і шанували його за непохитну віру в Господа, рішення про страту довго відтягалося. Ірод не хотів розгнівити натовп.

На честь дня народження царя був влаштований грандіозний бенкет. На ньому дочка брата Ірода — Соломія, танцювала настільки прекрасно, що правитель пообіцяв виконати будь-який її каприз. За настановою матері, якою була Іродіада, дівчина попросила відсікти голову пророку, який знаходився в темниці. Тут же за ним був посланий стражник, який пізніше приніс відрубану частину тіла прямо в тронний зал. Коханка царя поглумилася над головою нещасного, викинувши її в бруд.

За переказами, учні пророка влаштували йому поминальну службу і поховали неподалік міста Севастії.

Традиції та обряди

Віруючі вважали, що пророк загинув як воїн, бо «пішов у бій» проти тих, хто паплюжив християнські догми. Через це в церквах в день його пам’яті проводять поминання тих, хто помер в результаті бою з недругами, які посягають на чужі землі. У свято потрібно дотримуватися суворого посту. Не можна їсти м’ясо, рибу і молоко. Крім того, табу накладалося на будь-які продукти круглої форми, бо вони нагадували голову. Заборонено було співати і танцювати. Будь-які веселощі вважалися образою пам’яті великого мученика. 11 вересня починався період збирання врожаю ріпи. Селяни добре розуміли, що свято потрібно відзначати скромно, тому замість гучних застіль проводили тихі сімейні вечори і давали трохи їжі жебракам.

*        *        *

На Русі віддавна багато церков було присвячено святому Йоанові Хрестителеві. Варто згадати тут про владичий собор у старовинному руському місті Перемишлі. 24 червня, коли святкуємо Різдво святого Йоана Хрестителя, народ сходиться сюди із найдальших околиць і молиться до Господа, щоб, за заступництвом святого Йоана Хрестителя, дав нам ласку покаятися з наших гріхів і щоб послав ліпшу долю руському народові, який на віки вічні воздає честь своєму Творцеві і величає пам’ять святого Предтечі і Хрестителя Йоана.

(ред.)