У неділю, 25 вересня 2022 р. в парафіяльному залі Собору Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині після Божественної Літургії відбулася зустріч з д-р Євгеном Місило з Варшави, автором книжки: «Obóz „Jaworzno” zbrodnia nieukarana. Ukraińcy i Polacy w Centralnym Obozie Pracy Jaworzno (1947-1949», яку  надрукувало видавництво Український Архів.

Зустріч зорганізували спільно гурток ОУП в Ольштині та греко-католицька парафія. Прибулих на зустріч привітав голова гуртка пан Петро Табака й запросив вислухати доповідь пана Є. Місило про його найновішу книжку. У зустрічі з автором взяли участь представники української громади з Ольштина разом з групою біженців з України. Був також присутній Владика Аркадій, який дуже цікавився виданням й ставив запитання автору. Подякував йому також за важливу для українців працю, зокрема для покоління, яке було виселене, і яке досвідчило концтабору в Явожні.

Зустріч, це був дуже цікавий урок української історії та новітньої історії Польщі. Відзначаємо 75-ті роковини акції «Вісла» і це добре, що саме у такому часі з’явилася дана книжка.

До участі в презентації видання запросив в часі Божественної Літургії на проповіді владика Аркадій, який ствердив: „Думаю, що це дуже важлива позиція, особливо в році, коли відзначаємо 75-ті роковини від виселення українців із земель Закерзоння. Це свого роду, гадаю, суттєве доповнення книжки «Акція „Вісла” 1947 р.», яку видав також пан Євген Місило. Про минуле треба пам’ятати, досліджувати і висвітлювати правду. Це наша історія. Це був великий злочин, за яким стояла Москва, росіяни, комуністи. Думаю також, що цю книжку треба мати у своїй домовій бібліотеці. Запрошую взяти участь у зустрічі, послухати та ознайомитися з працею вченого.”

Під час презентації Євген Місило також відповідав на запитання від слухачів особливо зацікавлених темою. Після закінчення зустрічі подякувано для вченого та можна було придбати книжку, яку підписував сам автор.

(ред. cerkiew.ua)

фoтo: З. Піщако, І. Курій

Categories: Parafie