14 жовтня віряни Східних Церков відначають свято Покрови Пресвятої Богородиці.

Подія, що стала початком святкування Покрови, відбулася ще у далекому 910 році у Константинополі (сьогодні: Істамбул). Тоді Візантійська імперія потерпала від війни з сарацинами-мусульманами. У неділю, 14 жовтня, Константинополь був під облавою ворожих військ.

Під час цілонічних молінь, що відправлялася у константинопольському храмі, юродивий Андрій, якого знали як дуже побожну людину, побачив видіння. Над людьми, що молилися, з’явилася Богородиця разом із ангелами та святими. Вона покрила людей своїм омофором і молилася разом з ними. Юродивий сказав, що бачив Богоматір, яка плакала над людьми і молилася за мир. Віруючі повірили, що Богородиця опікується світом, пильнує людство, застерігає його жити у мирі та спокої. Візантійцям вдалося перемогти над сарацинами.

Саме з цієї Божественної Літургії, 14 жовтня, у Візантії почали відзначати свято Покрови Пресвятої Богородиці. У Х столітті празник Покрови почали святкувати і на Русі.

В цей день в Україні відзначається День захисників і захисниць України – державне свято, що започатковане 14 жовтня 2014 року президентським указом (президент Петро Порошенко) з назвою „День захисника України”. 14 липня 2021 року Верховна Рада України перейменувала свято на День захисників і захисниць України. Дата 14 жовтня вибрана не випадково, адже саме цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році був встановлений День українського козацтва.

(ред.)