Власні храми, історія та сьогодення греко-католицької спільноти у північно- східній Польщі стали провідною темою доповіді редактора «Благовіста», з якою могли ознайомитися віряни ольштинського катедрального собору в неділю 30 жовтня після богослужіння.

«Храми, звершені обов’язковими куполами, це зовсім нова якість вармінсько-мазурських краєвидів. Появилися вони в цьому регіоні Польщі цілком недавно, тому що найстарший з них нараховує всього лише двадцять сім років. Це греко-католицька церква Пресвятої Трійці у Ґіжицьку».

Після вступного слова, в якому доповідач відкликався до дій депортаційної акції «Вісла» із 1947 р. та початку української присутності на півночі та заході сьогоднішньої Польщі, зокрема у формувнанні нової дійсності відзначив роль о. митрата Мирослава Ріпецького та невеликого душпастирського осередка в Хшанові: «На території Вармії та Мазур, у певній мірі, полегшенням для переселенців стала душпастирська діяльність отця Мирослава Ріпецького (переселеного пароха села Ліски – Грубешівського повіту Люблінського воєвідства), який зразу після переселення до села Хшаново (ґміна Елк Елцького повіту Вармінсько-Мазурського воєвідства) почав регулярно відправляти богослужіння. Це було одиноке таке місце в Польщі. До цього невеликого села приїздили віряни ГКЦ з цілої Польщі, долаючи інколи сотні кілометрів. Отець Ріпецький сповідав, вінчав молодят, хрестив дітей, навчав богослов’я».

Доповідь була проілюстрована актуальними (але також і вже архівними) світлинами усіх церков, в яких систематично служаться наші Божественні Літургії й навколо яких вирує духовне і громадське життя. З названими містами і селами пов’язуються ще імена священників та небайдужих вірян, що в давні роки, в несприятливих умовах, служили громаді. Вони досі живі в пам’яті старших членів спільнот й записані у різних видавництвах.

Матеріял, з яким мали змогу ознайомитися ольштинські парафіяни, запланований як окрема публікація українською та польською мовами. Проте про термін реалізації поки що точно ще не можна звітувати.

Жива реакція слухачів на доповідь прямо засвідчила, що час присвячений зустрічі, був корисно проведеним. Під різними оглядами.

(бт)

Categories: Parafie