Майже 300 учасників, наймолодших вірян УГКЦ Ольштинсько-Ґданської Єпархії, взяло участь у ХХІІ Огляді Релігійної Творчості, що відбувся в Гурові Ілавецькому в суботу 5 листопада.

На сцені аудиторії Комплексу Шкіл з Українською Мовою Навчання, яка завжди радо приймає наймолодших і трохи старших школярів-артистів, появилися групи з  Бань Мазурських, Байор Малих, Бартошиць, Битова, Венґожева, Круклянок, Ґданська, Ґіжицька, Ельблонга, Лемборка, Моронґа, Орнети, Ґодкова, Ольштина, Оструди, Топшин, Кандит і, звичайно, самого Гурова Ілавецького.

Від імені організаторів учасників Огляду, їхніх батьків, опікунів, катехитів, отців-душпастирів та глядачів привітав о. митрат Іван Лайкош, який наголосив, між іншими, що зустрічаємося «реально» (тобто віч у віч) після років пандемії та пов’язаних з нею обмежень. Далі отець Лайкош, голова Катехитичного Відділу Ольштинсько-Ґданської Єпархії, запросив взяти голос Владику Аркадія Трохановського, ординарія Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ.

У слові до згромаджених на даному, своєрідному святі поетичеого слова й релігійної пісні, Владика відзначив: «Огляд Релігійної Творчості має свою довгу традицію й одночасно відбувається перший раз у відкритій формулі в новій єпархії. Тому щиросердечно вітаю всіх вас прибулих і радію, що вислід катехитичної праці можемо представляти на різний спосіб…

Нехай для усіх Вас це буде гарний, творчий час. Час нового досвіду, час на те, щоби поділитися своїми надбаннями з іншими учасниками. Це прекрасне християнське свідоцтво, яке буде у прийдешньому справжнім скріпленням для цілої нашої церковної спільноти. Нехай цей культурно-духовний захід, збагачений молитвою, спонукає кожного учасника до поглиблювання своєї віри, щоби достовірно проповідувати Ісуса Христа».

Огляд почався спільною молитвою усіх присутніх в аудиторії.

Діти й молодь, що взяли участь в Огляді, ведені своїми катехитами, вчителями і вихователями, показали публіці найрізноманітніші форми сценічної презентації. Були, отже, хорові й сольні співи, читання поезії, танець, пантоміма, театральні міні-спекталі. Усі з виступаючих на сцені постаралися, щоби в найбільш зрозумілій формі показати приятелям, як ми повинні покерувати своїм життям, щоби було воно чесне й сповнене пошани до інших людей, як ми повинні дотримуватися Божих Заповідей, щоби не були вони тільки словами записаними на папері, нарешті, як уміти дійсно давати собі раду з різноманітними спокусами, що спливають на нас із кожного боку, і на кожному кроці сучасного світу.

Організаторами ХХІІ Огляду був Катехитичний Відділ Ольштинсько-Ґданської Єпархії УГКЦ в Польщі та парафія Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілавецькому.

З приєністю і пошаною належить відзначити, що вперше в Огляді в Гурові Ілавецькому взяли участь групи з Битова, Ґданська й Лемборка, яких зорганізували, навчали й привези сюди місцеві душпастирі та катехити.

(бт)