«Святковий, ювілейний рік святого Йосафата Кунцевича, який ми саме починаємо цього дня нашою Божественною Літургією, нехай буде для всіх нас дорожнім дороговказом, що показуватиме нам шлях до єдності, заодно в цілій Церкві, як і в наших державах» – слова що сказав у привітанні до вірян, зібраних на торжественній літургії в храмі Пресвятої Трійці віленського василіянського монастиря в неділю 6 листопада римо-католицький архієпископ Вільнюса Ґінтарас Ґрушас, були немов урочистим знаком, що саме починаємо святкування 400-ліття мученицької смерті першого святого УГКЦ.

Святий Йосафат Кунцевич, це постать яку належить вважати дійсним апостолом єдності чотирьох держав (Литви, України, Польщі та Білорусі), а також цілої Католицької Церкви.

Литовський парламент одноголосно визнав рік 2023 роком св. Йосафата Кунцевича на державному рівні.

Божественну Літургію в храмі Пресвятої Трійці, історія якого сягає початку XVI ст., на прохання Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, очолив Владика Аркадій Трохановськй, ординарій Ольштинсько-Ґданської Єпархії, реально найближчий до Литви греко-католицький єрарх.

Разом з Владикою Трохановським перед іконостасом церкви, де перед віками молився св. Йосафат Кунцевич, до літургії, між іншими, стали: апостольський нунцій у Литві Петар Ражич, загаданий вже віленський архієпископ Ґінтарас Ґрушас, єпископ Даріус Трійоніс, Владика Іриней Білик ЧСВВ, канонік папської базиліки Санта-Марія-Маджоре в Римі та греко-католицькі й латинські священники з Литви, України, Польщі, Італії, Естонії, Латвії та Угорщини.

Отці, що приїхали до Вільнюса, щоби бути учасниками торжества, прибули разом зі своїми вірянами (найбільшою виявилася група з Польщі, від Ольштинсько-Ґданської Єпархії), завдяки чому храм виповнився паломниками з різних країни, яких єднає спільна Церква і автентичний дух християнської, понаддержавної ідентичності.

Звертаючись у проповіді до вірних Української Греко-Католицької Церкви, що приїхали з різних країн Європи, Владика Трохановський пригадуючи особу святого Йосафата Кунцевича, між іншими, відзначив: «Святий знаходився в різних обставинах, але був вірний своїй Церкві. Ми також знаходимося в різних обставинах, а це вимагає від нас постійного чування, в основному у молитві, щоби не відійти від віри в Бога, хоч сучасний світ щораз-то частіше пропонує нам привабливі „інші радості життя”. Ми не можемо також зневіритися, коли бачимо та досвідчуємо трагедії українського народу, бо час війни ставить перед нами різні виклики…».

З нагоди початку ювілейного року святого Йосафата Кунцевича Владика Іриней Білик вручив віленській василіянській спільноті благословення від Вселенського Архиєрея Папи Франциска.

На закінчення святкувань у храмі був час на слова привітань від запрошених гостей. Особливо тепло й зворушливо до присутніх звернулися тайванський дипломат Ерік Хуанг і радник українського посла в Литві Віктор Гамоцький.

Для бажаючих, після літургії був час, щоби принаймні у скороченій формі ознайомитися зі столицею Литви, зокрема з її історичним центром, в якому не бракує символів пошани й симпатії до українського народу.

ред. Богдан Тхір

Categories: Z życia UKGK