Свята мучениця Параскева – П’ятницею, жила у III столітті в Іконії у багатій і благочестивій сім’ї. Батьки святої особливо шанували день страждань Господніх — п’ятницю, тому і назвали дочку, яка народилася цього дня, Параскевою, що в перекладі з грецької і означає – П’ятниця. Всім серцем полюбила діва Параскева чистоту і високу моральність дівственного і непорочного життя і дала обітницю безшлюбності. Вона забажала присвятити все своє життя Богу і просвітченню язичників світлом віри Христової. На цьому праведному шляху визначено було Параскеві, яка носила в імені своєму пам’ять про день великих Страстей Ісусових, прилучитися і в житті до Страстей Христових через тілесні муки. За сповідання православної віри озлоблені язичники, схопили її і привели до міського володаря. Тут їй запропонували принести богомерзенну жертву язичницькому ідолу. З твердим серцем, уповаючи на Бога, відкинула преподобна цю пропозицію. За це вона зазнала великих мук: прив’язавши її до дерева, мучителі терзали її чисте тіло залізними цвяхами, а потім, втомившись від мучительства, всю вкриту ранами, кинули до темниці. Але Бог не залишив святу діву і чудесно зцілив її тіло. Не врозумившись цим Божественним знаменням, кати продовжували мучити Параскеву і, вкінці, відсікли їй голову.

Свята Параскева П’ятниця завжди мала у православного народу особливу любов і шанування.  Храми на честь святої Параскеви називалися в давнину П’ятницями. Ікони святої Параскеви особливо шанувалися і прикрашалися нашими предками. Наші іконописці зазвичай зображали мученицю суворою подвижницею, високого росту, з сяючим вінком на голові. Ікони святої мучениці охороняють сімейне благополуччя і щастя. По церковним віруванням, свята Параскева – покровителька полів і худоби. Крім того, до святої Параскеви моляться за збереження худоби від смерті. Свята мучениця – цілителька людей від найважчих душевних і тілесних хворіб.

Львівське Крайове Ставропігійне Братство

Молитва до святої мучениці Параскеві П’ятниці

О свята і преблаженні мучениці Христового Параскево, окрасо дівоцька, мучеників похвало, премудрих подив, віри християнської охоронниці, ідольския льсти облічітельніца, Євангелія Божественного поборницею, заповідей Господніх ревнітельніце, сподобилася прийти до пристановища вічного спокою і в Чертоза Жениха твого Христа Бога світло веселиться, подвійним вінцем дівоцтва і мучеництва прикрашена! Молимо тебе, свята мученице: буди про нас (імена) печальницею до Христа Бога, Його ж преблаженні зором повсякчас веселіш; Розженіться твоїми святими молитвами морок, який прибув від гріхів наших: випроси у Бога світел світло благодаті душевним і тілесним Очоси нашим: просвіти нас, затьмарених гріхами, світлом Божої благодаті, так твоїх заради святих молитов дасться безочесним солодке зір. О велика угодниці Божого! Про мужній діво! Про міцна мучениці, святая Параскево! Святими твоїми молитвами будь нам грішним помічниця, заступайся і молися про проклятих і зело недбайливих грешніцех, прискорить на допомогу нам, бо зело немічні есми; моли Господа, чиста дівчині, молі Мілосерднаго, свята мученице, молі Жениха твого, непорочна Христова невісто, та твоїми молитвами пособствовані, мороку ж гріховного ізбивше, у світлі істинної віри і діянь божественних внидем в світло вічний дні невечерняго, до міста радости пріснаго, в немже ти нині світло блістаеші славою і радістю безкінечності, славословящі і оспівуючи з усіма небесними силами трісіятельное єдине Божество, Отця і Сина і Святого духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.