У день 17 листпада наша Церква поминає Блаженного Священномученка Йосафата Коциловського, єп. Перемиського.

Йосафат Коциловський (*3.03.1876 — +17.11.1947) народився у селі Пакошівка біля Сянока. Доктор філософії та богослов’я, монах-василіянин, Єпископ Перемисько-Самбірський, засновник Духовної семінарії у Перемишлі та монашого Згромадження Сестер св. Йосифа. Вперше заарештований Польською Службою Безпеки 21 вересня 1945 р. Другий арешт 26 березня 1946 р., блаженного перевели у табір у с. Чапаївка біля Києва де він помер смертю мученика. Мощі блаженного Йосафата вшановуються у церкві Благовіщення Пресвятої Богородиці у Стрию.

*          *          *

У таборі владика перебував в одній келії разом з православним владикою, якийпросив настоятельку сусіднього православного монастиря про те, щоб і владиці Йосафату приносити дещо харчів. Так і сталося. Так про останні дні життя владики згадує отець Йосафат Каваців, який перевозив мощі Владики на Галичину. Йому розповіли це православні монахині з Покровського монастиря в Києві. «Я поїхав до Києва до Покровського монастиря, де я зустрів заступницю ігумені, тому що ігуменя була хвора. Вона розповіла, що в 1947 році арештували

православного владику з Києва, який опікувався сестрами. Православний владика перебував в таборі Чапаївка 25 кілометрів від Києва. Одного разу православний владика сказав до сестер, що разом з ним сидить уніятський владика Йосафат Коциловський. Православнийвладика просив сестер принести владиці Йосафату деякі необхідні речі. Сестри погодилися на це. Одного разу, коли сестри принесли посилку, владика зі смутком в голосі сказав, що 17 листопада 1947 року заснула вічним сном свята людина — уніятський владика Йосафат

Коциловський. Православний владика просив сестер знайти гроші, щоб викупити тіло померлого владики Йосафата, тому що тіла хоронили у спільній могилі. В такий спосіб похоронили владику Хомишина. Монахині зробили так, як просив владика та викупили тіло, на- крили його білим полотном та поклали в просту домовину. Владику тихцем похоронили на боці, а на могилі посадили дерево, щоб запам’ятати місце».

В 1977 році тлінні останки Слуги Божого було перевезено до Львова, та його похоронили на Янівському цвинтарі. Однак там воно не могло спокійно спочивати, тому що КГБ хотіло його знищити. З цієї причини тіло хоронили в різних місцях — було їх разом аж 7. Врешті тлінні мощі владики опинилися у Стрию, де вони знаходяться до сьогоднішнього дня.

 (ред.)