У день 21 листопада Східні Цнркви відзначають свято — Собор Архистратига Михаїла та інших Небесних Сил безтілесних, який вшановує ангелів і архангелів.

Свято було встановлено у 4 столітті Лаодикійським собором. Вибір дати пов’язаний з нумерологією: листопад — дев’ятий місяць від початку року (що у давнину зазначалося у березні), що символізує дев’ять ангельських чинів. Восьме число (за Юліанським календарем) місяця – вказівка ​​на „день осмий”, в який має відбутися Собор усіх сил Небесних під час Страшного суду.

Архангел Михаїл у Писанні називається „князем”, „вождем воїнства Господнього” і зображується, як головний борець проти диявола та всякого беззаконня поміж людей. Звідси його церковне найменування „Архістратиг”, тобто старший воїн, вождь. Так, Архангел Михаїл з’явився Ісусу Навину як помічник при завоюванні ізраїльтянами Обітованої землі. Він з’явився пророку Даниїлу у дні падіння Вавилонського царства і початку творення Мессіанського царства. Данилові була передбачена допомога народу Божому з боку Архангела Михаїла в період майбутніх переслідувань при Антихристі.

(тсн – фрагмент)