Протягом 17-18 листопада духовенство Ольштинсько-Гданської єпархії на чолі з Владикою Аркадієм (Трохановським) зустрілося щоб обговорити чимало справ з життя, не так давно створеної єпархії.

Місцем зустрічі був обраний Реколекційний дім Архідієцезії Вармінської “Domus Mariae” в Гєтшвальді, де духовенство вже зустрічалося на Соборчику в лютому після початку повномасштабної війни в Україні.

Під час засідань першого дня було обговорено багато справ.

На самому початку Владика Аркадій звернувся з словами подяки для усіх священиків єпархії. Єпископ подякував священикам за душпастирське та соціальне служіння вірним так і переселенцям, котрі внаслідок війни втекли з рідних домівок та опинилися в нових для них місцях. Владика наголосив на тому, що для кожної парафії та душпастирського осередку наплив людей, котрі прибули з України, став певним викликом, про те священики в силу своїх можливостей добре зорганізували допомогу у себе на місцях.

Владика Аркадій подякував священикам та усім, хто їм допомагав, за реалізовані плани, котрі були передбачені Душпастирським планом єпархії на 2022 рік.

Про роботу інформаційного відділу звітував його керівник о. Ігор Губач, канцлер єпархії, котрий доповів про роботу єпархіального сайту, та про сторінки Ольштинсько-Гданської єпархії в соціальних мережах (фейсбук та інстаграм). Між іншим священик навів певні статистичні дані по парафіях.

Економ о. Ярослав Гостинський представив фінансовий звіт. Священик доповів про доходи фінансові витрати, пов’язані з життям та діяльністю єпархії.

Директор Карітасу о. Богдан Ситчик звітував про діяльність благодійного фонду на території Ольштинсько-Гданської єпархії. Священик розповів про велику роботу, котру було зроблено  і яка надалі реалізується, допомагаючи потребуючим як в Польщі так і в Україні, особливо тепер в час війни. Директор подякував усім священикамі і парафіям, волонтерам, котрі від перших днів заангажувалися та активно працюють, не покладаючи рук. о. Богдан представив різні програми, котрі Карітас реалізовує, та закликав прикладати зусилля і надалі, оскільки допомога буде потрібною завжди.

Голова Катехитичної комісії, синкел о. Іван Лайкіш розповів про катехитичні заходи, корі мали місце та ще заплановані в Ольштинсько-Гданській єпархії, між іншим художній конкурс та біьлійна олімпіада. Священик наголосив на нещадовному Огляді релігійної творчості, котрий проходив на початку листопада в Гурові Ілавецькому та зібрав 270 дітей з різних куточків єпархії.

Отець Павло Поточний розповів про курс передподружнього приготування для наречених, котрі він зі своєю дружиною проводять в парафії Циганек (Żelichowo). Священик розповів про перебіг та різні можливі форми такого проведення.

Згодом Владика Аркадій Ольштинсько-Гданський представив план Душпастирської програми єпархії на 2023 рік, під час котрого повідомив про заплановані заходи в наступному році.

На засіданні Соборчика духовенством були обговорені різні теми, зокрема актуальність питання літургійного календаря УГКЦ в Польщі. Владика Аркадій (Трохановський) пригадав присутнім про рішення II Сесії Синоду Єпископів Перемисько-Варшаської Митрополії, який відбувся в Кракові 30 вересня 2022 року, проголошені в неділю 23 жовтня 2022 року Божого при архикатедральному Соборі Різдва Святого Івана Хрестителя в Перемишлі та набрали чинності дня 08 листопада 2022 року Божого.

По завершенні засідань священики разом з архієреєм в каплиці реколекційного дому відслужили Молебень до св. свящмуч. Йосафата Кунцевича, при його мощах.

Перший день Соборчика заершився засіданням Пресвітерської ради єпархії.

18 листопада Владика Аркадій у співслужінні духовенства очолив Божественну Літургію. Під час проповіді, єпископ звернувся до священиків, та наголосив на важливому завданні — нести Євангеліє, Добру Новину, повірених їм вірним. Архієрей підкреслив про те, що духовний провідник повинен пам’атати про велику відповідалність душпастирського служіння, котру взяв на себе. “Слово, котре доносите до вірних повинно єднати. Місія душпастиря — говорити не від свого імені, але від Спасителя — Ісуса  Христа. Пам’ятаючи про це, ніколи не зійдемо з властивої дороги,’’  –  сказав єпископ.

Другого дня соборового зібрання священики вислухали доповіді. Першу мав ієромонах о. Петро Кушка, василіянин з Варшави, котрий виголосив духовну науку на тему “Тайна Покаяння — досвід праці з біженцями”. Доповідач на прикладі греко-католицької оо. Василіян у Варшаві поділився з отцями власними спостереженнями та досвідом, здобутим у спілкуванні з переселенцями з України, котрі у час війни опинилися в іншій країні. Отець підкреслив про специфіку та вказав на конкретну поведінку та постави, яких душпастирям як провідникам слід дотримуватися у спілкуванні з українцями, котрі є різного віровизнання.

Другою темою доповіді була “Wypalenie zawodowe wśród księży”, котру представила п. д-р Лідія Заблоцька-Житко. Під час доповіді п. Лідія  вказала на різні фактори котрі, котрі можуть викликати у свщеників ризик знеохочення у своїй священичій місії. Присутні поділилися різними думками про те що власне може впливати на такі ризики і що робити щоб їм запобігти.

На завершення Соборових засідань, священики помолилися в Санктуаріумі Пресвятої Діви Марії в Гєтшвальді молитвою Акафісту до Господа нашого Ісуса Христа за прославу Праведного Митрополита Андрея Шептицького, котру очолив о. Ярослав Гостинський.

о. Олег Гриців для інформаційного відділу єпархії