У неділю 20 листопада 2022 р. Владика Аркадій Трохановський, Єпарх Ольштинсько-Ґданський у співслужінні місцевого душпастиря о. Володимира Куцая очолив Божественну Літургію в душпастирському осередку в Ґдині. Була це перша зустріч Владики з вірними цього осередка. У храмі, на початку богослужіння, свого єпископа привітали делегація вірян та дітей.

Під час Божественної Літургії, у проповіді Владика Аркадій нав’язав до читань з 23 неділі після Зіслання Святого Духа: „Притча з Євангелія від св. Луки, яку ми сьогодні вислухали, має надзвичайно сучасне значення. Сьогодні також маємо до діла з поганською імперією, яка жертвує своїм богам, щоправда,  не свиней, а проливає кров невинних людей України. Не тільки закладає їм ланцюги і кайдани, а ще й густо закидає бомбами та ракетами. Тільки смерть і вогонь! Нам потрібно сьогодні постійної молитви, великої Божої сили, щоби знищити бісів. Потрібно виганяти бісів ізоляції з нас самих. Повернутися до дому Отця, одягнутися в одежу любові і доброти та йти і сповіщати по всьому місту те, що Ісус зробив нам.”

Владика Аркадій пригадав, що у понеділок відзначаємо День Гідності і Свободи на пам’ятку того, що сталося в Україні в 2014 р. Належить ствердити, що історія повторюється! Сьогодні Україна знову змагається за свою самостійність та незалежність. Якими треба нам сьогодні бути? Нагадує нам про те Блаженіший Святослав: „Все оперти на своїй вірі і християнських принципах; старатися робити все якнайкраще; постійно працювати над власним вдосконаленням.” Тільки в такий спосіб зробимо світ кращим, привітнішим, в якому справді люди будуть любити одні одних. Так покажемо свою гідність та свободу. І тут потрібно бути задивленим в особу Ісуса Христа.

На закінчення літургії Владика Аркадій спільно з місцевою громадою зачитав молитву про Боже благословення для українського народу. На завершення, парох, о. Володимир, подякував Владиці за приїзд, скріплення громади та спільну молитву. Після Божественної Літургії була ще нагода до розмови з Владикою Аркадієм.

Душпастирство в Ґдині стало працювати з днем 7 січня 2018 р. У літургіях беруть участь греко-католики з Польщі та економічні іммігранти й біженці з України.

ВАТ

Фото: парафія в Ґдині

*          *          *

Греко-католицькі богослужіння в Ґдині служаться в парафіяльному будинку поруч римо-католицького костела – Kolegiaty pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, ul. Armii Krajowej 26 (Gdynia).

Недільні богослужіння починаються о год. 9³°. У свята, які випадають у будні, літургії починають служитися о год. 17³°.