У п’ятницю 25 листопада 2022 р., в день літургійного спомину св. свящч. Йосафата Кунцевича, в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці відбулася Божественна Літургія, яку очолив Владика Аркадій Трохановський. Спільно з правлячим єпископи літургію співслужили священники Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Святом було відначено другу річницю покликання до існування нової церковної греко-католицької структури в Польщі.

25 листопада 2020 р. декретом Папи Франциска було реорганізовано структури Перемисько-Варшавської Митрополії Греко-Католицької Церкви в Польщі та утворено нову Ольштинсько-Ґданську Єпархію з осідком в Ольштині. Так ось Перемисько-Варшавську Митрополію сьогодні утворюють: Перемисько-Варшавська архиєпархія й Вроцлавсько-Кошалінська та Ольштинсько-Ґданська єпархії.

У проповіді Владика Аркадій пригадав життя св. свящмч. Йосафата Кунцевича та сучасне розуміння для нас його місії. Владика Аркадій звернувся зі словом подяки до присутніх у храмі вірян, сестер-монахинь, монахів-ченців та священників. Між іншими відзначив: „Сьогодні минає друга річниця утворення Ольштинсько-Ґданської Єпархії.Наша Єпархія ввійшла в життя в час пандемії. Сьогодні кожного дня переносимо труднощі, що виникають з дій війни в Україні. В першій черзі несемо допомогу так гуманітарну, як і душпастирсько-молитовну. Думаю, що наша Єпархія дуже добре вміла і вміє переносити цей складний час. Ми сьогодні в силі допомагати співбратам з України. Більше того, ми даємо свідоцтво віри в Господа Бога. Це велике вирізнення для наших священників, коли можуть почути такі ось слова: «Коли люди з України з околиць Кривого Рогу, Сум, Харкова та інших місцевостей дякують за душпастирську опіку, яку надала ім наша Церква». Часто повертаючи питають, чи можуть знайти таку УГКЦ у себе в околицях центральної, чи східної України, тому що тут, в наших спільнотах, віднайшли для себе Бога.

Сьогодні в нашому соборі, молимося про Боже благословення для усіх вірян, сестер-монахинь, ченців-монахів та священників-душпастирів нової Ольштинсько-Ґданської Єпархії, за усіх наших добродіїв, за усіх тут присутніх священників і тих, що не доїхали, за скріплення у вірі, надії та любові. Нехай молитва нас єднає, допомагає відкривати Божу правду, Божі скарби духовності, щоби ми могли прямувати до життя вічного.  Сьогодні дякую усім вам, усім вірянам, сестрам, монахам, священникам, за підтримку, за спільну працю, за терпеливість, за всі помисли, ідеї, які служать будуванні нашої єпархіяльної спільноти. Підтримуймо себе духовно, молитовно, не падаймо духом, а вміймо бачити позитивну перспективу, з надією дивитися в майбутьнє. Зміцнені духовно, скріплені добрим прикладом, не біймося визнавати нашої віри. Дякую за відвагу нести Боже Слово  у цей складний час. Нехай Всевишній Бог провадить нас на дальші роки нашого спільного служіння, а св. Йосафат вчить нас любити Бога та нашу Церкву. Амінь,  Слава Ісусу Христу!”

Після літургії Владиці Аркадієві та усім прибулим священникам і сестрам-монахиням подякував протосинкел о. Іван Галушка. У другій частині богослужіння священники спільно з Владикою заспівали Акафіст з проханням про заступництва св. Йосафата.  Окрім цього, Владика Аркадій прочитав також молитву про Боже благословення для усіх вірян, сестер-монахинь, монахів-ченців та священників Ольштинсько-Ґданської Єпархії. На закінчення молитовної зустрічі правлячий єпископ поблагословив усіх присутніх в храмі мощами св. Йосафата Кунцевича.

(ред.cerkiew.eu)

фото: Юліян Галушка