Владика Юліян Ґбур народився 4 грудня 1942 року у с. Брижава (ґміна Бірча Перемиського повіту). У 1947 році разом з батьками під час депортаційної акції „Вісла” був переселений на північ Польщі. Середню освіту здобув у Місійній семінарії в Нисі. Філософію і богослов’я студіював у Вищій духовній семінарії монашого чину Отців Вербістів (SVD). Рукоположений на священника 21 червня 1970 року архиєпископом Адамом Кардиналом Козловецьким – місіонером у Замбії.

Протягом 1964-65 рр.  відбув примусову військову службу в Бартошицях. Після закінчення богослов’я почав працю у греко-католицькій парафії у Кракові. Від 10 липня 1973 р. назначений парохом українських парафій у Гурово-Ілавецькому та Острому Барді, згодом у П’єнєнжні.

Для Гурова-Ілавецького, греко-католицької громади, зокрема молоді місцевого українського ліцею (ще тоді існуючого лише як окремі класи в польській школі), був це особливий час, коли молодий священник дав себе пізнати як ревний і відданий Церкві та народові душпастир.

У 1982-1991 рр. о. Ю. Ґбур виконував обов’язки декана Ольштинського деканату, натомість від 11 червня 1983 р. був призначений декретом Примаса Польщі Кардинала Юзефа Ґлемпа візитатором для греко-католиків у Польщі та консультантом Примаса у справах управління Українською Греко-Католицькою Церквою. 26 квітня 1991 року його призначено протосинкелом Перемиської єпархії.

7 липня 1994 року в Архикатедральному Соборі св. Юра у Львові відбулася хіротонія Владики Юліяна, яку провів Блаженніший Мирослав Іван Кардинал Любачівський. Нового владику УГКЦ призначено протосинкелом Львівської Архиєпархії. У жовтні 1996 року обрано його Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ. Від 18 листопада 2000 року став першим єпархіяльним єпископом Стрийської єпархії. Під час Синоду у 2001 році склав обов’язки Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. Владика Юліян Ґбур помер помер 24 березня 2011 року, після важкої недуги, яка поступала швидким темпом.

*          *          *

Вшанування пам’яті:

– 1 червня 2011 р. перед Комплексом шкіл з українською мовою навчання в Гурові Ілавецькому було посаджено «Дуб пам’яті», й встановлено пам’ятник у вигляді каменя з інскрипцією.

– У селі Верин (Миколаївський район Львівської області) на фресках церкви святого Архистратига Михаїла зображений Владика Юліян поруч Кардинала Любомира Гузара.

Богдан Тхір