15 грудня 1952 р.  Папа Пій ХІІ проголосив енцикліку «Східні Церкви» в якій, пригадуючи терпіння Католицьких Церков східного обряду під комуністичним режимом, поряд з назвами інших країн окремо згадує «нам найдорожчий» український народ і великі страждання за віру в Україні, львівський псевдособор 1946 р., визнаний неканонічним, а ліквідація УГКЦ незаконною.

*          *          *

Пій ХІІ в особливий спосіб звертається до переслідуваних християн в Болгарії, Україні та Румунії. Зокрема Папа Пій ХІІ підкреслює несправедливий засуд українських Владик:

«В особливий спосіб хочу згадати тих Єпископів Східного Обряду, що першими зазнали терпінь, горя і несправедливостей, захищаючи релігію. Їх вивезено в місто Київ, там їх віддали під суд і засудили на різні покарання; саме у місті Києві, як ми сказали, що колись був центром поширення християнства в тому регіоні. Деякі з них вже пішли на славну смерть і тому сподіваємось, що з місця своєї небесної слави вони із щирою любов’ю звертають свій погляд на дітей і товаришів по боротьбі і випрошують для них великої Божої допомоги».

(РЕД.)