У 1990 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про захист прав всіх трудящих-мігрантів та членів їхніх сімей. З цієї нагоди, починаючи з 2000 року, уся світова спільнота відзначає Міжнародний день мігранта. Водночас урядові та неурядові організації у всьому світі акцентують увагу на житті та проблемах цих людей, які залишають своє місце проживання та починають мігрувати в пошуках безпеки, роботи або кращих умов життя.

Станом на грудень 2020 року в Україні постійно проживає понад 292 тисячі іноземців, ще понад 147 тисяч перебувають тут тимчасово. Серед найпоширеніших причин їх тимчасового перебування в Україні – навчання в українських ВНЗ, працевлаштування та возз’єднання сім’ї з громадянами України або іноземцями, які проживають тут тимчасово.

Наразі в Україні створена необхідна законодавча та нормативно-правова база, яка дозволяє у повній мірі, відповідно до визнаних міжнародних стандартів, забезпечити дотримання прав мігрантів. В той же час доводиться адаптуватися до реалій,  з якими у 2020 році зіштовхнувся увесь світ, – пандемію коронавірусу (COVID-19).

У даних умовах до проблем мігрантів додалися закриті кордони і карантин. Зокрема, через пандемію, іноземці та особи без громадянства не завжди могли вчасно звернутися до Міграційної служби для продовження строку перебування на території України та/або оформлення, обміну посвідки на постійне або тимчасове проживання. З метою врегулювання зазначених питань  прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 18 березня 2020 року №259 «Деякі питання реалізації актів законодавства у сфері міграції на період установлення на всій території України карантину», проєкт якої розроблявся ДМС.

У жовтні 2020 року за ініціативою Міграційної служби Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку оформлення посвідок на тимчасове проживання, відповідно до яких громадяни країн із безвізовим порядком в’їзду в Україну (Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Узбекистан), що перебувають в нашій державі на законних підставах, отримали право подати документи на оформлення посвідки на тимчасове проживання без виїзду за межі України у зв’язку із зміною мети в’їзду.

(за матеріялами ДМС)

*          *          *

«В Україні зареєстровано 4,7 млн ​​внутрішньо переміщених осіб. Понад 14,5 млн. українців виїхали після 24 лютого, а мінімум 11,7 млн. — в’їхали до країн Євросоюзу. 7,7 млн ​​зареєстровано в Європі як одержувачів тимчасового захистку», – повідомив уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у четвер, 1 грудня.

У Польщу з початку повномасштабної війни рф проти України, як повідомляє пресслужба польської прикордонної служби. Від початку війни – 24 лютого, з України до Польщі в’їхали 8,031 млн людей. У зворотному напрямку – в Україну – виїхало понад 6,219 млн осіб.