14 грудня 2022 р. при конкатедральній парафії Покрови Пресвятої Богородиці в Ґданську відбувся соборчик Ґданського деканату Ольштинсько-Ґданської Єпархії, який очолив Владика Аркадій Трохановський.

За участі священників: о. митрата Йосифа Улицького, Ґданського декана о. Степана Прихожденка, о. Романа Ференца, о. Володимира Куцая та о. Олега Гриціва, Владика Аркадій порушив ряд важливих та актуальних питань з життя єпархії. Неприсутній  на зустрічі о. Павло Поточний. Зустріч розпочалася спільною молитвою.

Важливою темою зустрічі було питання “Церква після пандемії’’. Священники представили ситуацію у своїх парафіях. Зокрема йшла мова про те, чи всі вірні повернулися до участі в парафіяльному житті. Зі слів отців, ситуація у парафіях виглядає приблизно однаково – переважна більшість повернулася, частина вірних відвідують храми час від часу, а частина не відвідують; здебільшого це старше покоління, котре найбільш наражене на небезпеку захворіти. Ця категорія вірних у певному відсотку дивиться онлайн-трансляції літургій з наших храмів.

Владика Аркадій підкреслив, що жива та безпосередня участь вірних у молитовному житті громади є, без сумніву, повнішою та такою, котру не можемо порівняти з іншою формою практикування нашої віри. Водночас, це виклик для духовенства, яке повинно знаходити дорогу до наших вірних.

Особливу увагу було відведено різним парафіяльним спільнотам, що діють при парафіях та їхнім молитовним практикам. Слід організувати при парафіях молитовні групи чи біблійні гуртки, й тим самим заохочувати вірних не лише до недільної Божественної Літургії але й до іншої духовної активності, в якій вірний може знайти щось своє. Отець Йосиф Улицький поділився досвідом діяльності спільноти “Оранта”, яка вже протягом багатьох років діє при ґданській парафії.

Священники під час засідання обговорили душпастирський план Єпархії на 2023 рік, включаючи при тому несення різних пропозицій.

Нещодавно у Вільнюсі (Литва) розпочався рік св. Йосафата Кунцевича, котрий обіймає усю  Греко-Католицьку Церкву. Тому було запропоновано у ювілейному році служити по парафіях Молебень до св. Йосафата за єдність Церкви в Україні і Вселенській Церкві.  Духовенство Ґданського деканату внесло пропозицію встановити св. Йосафата Кунцевича покровителем Ольштинсько-Ґданської єпархії.

Також на засіданні була винесена пропозиція утворити капітулу св. Володимира при Соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Ґданську, яка би визначала та нагороджувала осіб чи інституцій, що вносять вагомий внесок у розвиток Церкви Свято-Володимирового Хрещення.

Посеред інших питань, Владика разом з священиками обговорили наступні питання:

– передріздвяна Сповідь по парафіях;

– організація душпастирських відвідин;

– праця з громадянами України, котрі втекли від війни та їх підтримку;

– заходи для дітей та дорослих;

– уточненняя кордонів поміж парафіями деканату;

– нові потенційні місця душпастирського служіння на території Ґданського деканату.

На завершення зустрічі Владика Аркадій подякував священникам за жертвенну працю та служіння.

Засідання завершилося спільною молитвою.

о. Олег Гриців