У свято Зачаття Св. Анною Пресвятої Богородиці (22 грудня 2022 р.), в ольштинському соборі  Покрови Пресвятої Богородиці мала місце виняткова й символічна подія.  

Даного дня наші монахині із Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії з Ольштина відновили свої монаші обіти. Цей обряд відбувся перед Святим Причастям, під час Божественної Літургії, яку очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужінні пароха собору о. Івана Галушки та резидента парафії о. Станіслава Тарапацького.

У проповіді Ольштинсько-Ґданський Єпарх нав’язав до даного обряду, який явиться підтвердженням вірності нашому Спасителеві. Це також взірець для усіх вірян справжнього уповання на Господа Бога, як це здійснювали перед тисячоліттями праведні Йоаким та Анни.

Владика Аркадій нагадав, що: «У житті Згромадження Сестер Служебниць важливе місце займав о. Єремія Ломницький, який допоміг утворити це жіноче згромадження, й залишив йому духовні настанови. Це мало допомогти давати основні підвалини життя богопосвяченої особи. У них віддзеркалені  настанови щодо осбистого ставлення до Бога, ближніх та самовиховання. Отець Єремія вважав, що до живого спілкування та єдності з Богом у духовному житті необхідна молитва: без неї не будемо щасливі й не дійдемо до досконалості, ані навіть  не осягнемо спасіння.  Без молитви  законна душа є сумна, порушена, стає тягарем собі й іншим. Щоби молитва була щира, ми повинні молитися  розумно, не лише устами але серцем. Із цього правдивого спілкування людини з Богом у молитві повинен зроджуватися апостолят. Апостолят, це особистий приклад і життя посвяченої особи, що проявляється почерез молитву, дотримування обітів та конституцій, іспиті совісті. Відновлення обітів наших сестер пригадує нам про вірність Богові, служіння ближньому та постійне особисте змагання за добро. Сьогодні дякуємо Сестрам Служебницям за свідоцтво, дякуємо за їх присутність поміж нами, їхню працю та постійну молитву за нас слабких, недосконалих».

Після літургії сестер: с. Франциску, с. Бернадетту та с. Вероніку, від імені греко-католицької парафії в Ольштині привітала парафіяльна Марійська Дружина.
З вітальним словом до Сестер звернувся також Владика Аркадій, який побажав стійкої вірності покликанню. На завершення торжества були ще слова привітань усім Аннам з нагоди свята. Присутні на Божественній Літургії Сестрам Служебницям та Аннам спільно заспівали ми «Многая літа!».

(ред. ВАТ)

Фото: с. Франциска