7 січня 2023 р. минає 180 років із дня народження Миколи Аркаса, українського письменника, історика, композитора, діяча культури та освіти. Він був й істориком, військовим, і культурним діячем, і композитором, і меценатом, і автором популярного нарису “Історія України-Русі”, який прославив його ім’я у віках, забезпечив пошану і вдячність нащадків.

Народився письменник 7 січня 1853 року в місті Миколаєві в родині адмірала Чорноморського флоту Миколи Аркаса (1816–1881). Батько мав грецьке походження, брав участь у російсько-турецьких війнах та у війні на Кавказі, командував Чорноморським флотом і портами на Чорному морі, написав низку праць наукового і мемуарного характеру. Мати мала дівоче прізвище Богданович і походила з давнього українського козацького роду.

“Історія України-Русі” Миколи Аркаса, вперше була видана 1908 року в Санкт- Петербурзі під редакцією відомого українського історика Василя Доманицького. У ній розглядався період історії до 1907 року, значна увага приділялася історії української культури й літератури зокрема.

За радянських часів аркасівську “Історію України-Русі” заборонили як “буржуазно-націоналістичне” видання. Дозвіл на нову публікацію вийшов тільки 1990 року, на хвилі горбачовської перебудови.

Джерело:

«Український інтерес»