У суботу 7 січня 2023 р. Владика Аркадій Трохановський, Єпарх Ольштинсько-Ґданський у співслужінні місцевого душпастиря о. Володимира Куцая та о. диякона Богдана П’єтночка очолив Божественну Літургію в греко-католицькому душпастирському осередку в Ґдині.

Святкування світлого празника Господа нашого Ісуса Христа відбулося в п’яту річницю від заснування душпастирського осередка. 7 січня 2018 р. декретом Владики Володимира Ющака ЧСВВ, тодішнього Вроцлавсько-Ґданського ординарія було засновано в Ґдині душпастирство для греко-католиків. Це завдання до реалізації доручено о. Володимирові Куцаю. Після п’яти років спільнота постійно поповнюється новими людьми, які приибувають з України. Спільнота єднає, підтримує, й як самі кажуть, це така маленька батьківщина. Спільнота молиться в каплиці колегіяльного костела Причистої Діви Марії Королеви Польщі. На початку богослужіння свого єпископа привітали делегація вірян та дітей.

Під час Божественної Літургії, у проповіді Владика Аркадій нав’язав до двох головних подій: світлого празника Різдва Господа нашого Ісуса Христа та скромної, але важливої річниці – 5-ліття від заснування парафії.

 „Таїнство воплочення Сина Божогозапрошує нас ще раз зупинитися перед іконою Різдва Господа нашого Ісуса Христа. Бог приходить, тому що хоче бути з нами. До церкви приходимо, як Три Царі, чи пастушки до Вифлеєму. Хочемо Йому, з різними наміреннями, поклонитися. Хочемо чувати, веселитися та досвідчити надії. Історія повторюється.

Сьогодні єднає нас ще одна важлива подія. Це скромний, але дуже символічний день. Минає п’ять років від заснування тут в Ґдині нашої  спільноти. Ювілей парафії, це завжди нагода, щоби подякувати Господу Богу за отримані численні ласки, за спільноту, за душпастиря, який тут працює, подякувати вірянам парафії, які упродовж цього часу невтомно трудяться, щоби це місце було справжнім місцем молитви. Ми, можливо, переконані, що утворюємо невелику спільноту, але одночасно ця невелика група може бути сильна духом, вірою і молитвою. Це дозволяє бути вірним своїй Церкві та українському народові. Треба собі усвідомити, що ця спільнота, як і кожна інша, зосереджена довкола особи Ісуса Христа. Основою парафії є наш Спаситель, Ісус Христос, якого празник Різдва сьогодні відзначаємо. То в Ньому ми повинні шукати для себе сили, яка вливає в наше життя віру, надію та любов, щоби також вміти протидіяти різним випробуванням. Очевидно, ми ставимо також запитання, як нам далі бути. Але таке саме запитання ставили також і апостоли, і перші християни. Це нічого надзичайного. Тому треба пригадати слова Ісуса Христа, який сказав до апостолів: „Не бійсь, маленька спільното, бо вашому Отцеві вподобалося дати вам Царство” (Лк. 12,32). Нашим основним завданням є, щоби осягнути Царство Небесне, про яке розповідав Ісус і запевнив нас, що будемо його учасниками, коли будемо вірити в Бога. Про найменших Бог не забуває, а одночасно вказує на те, що і найменші спільноти є важливою частинкою Вселенської Церкви. Історія нашої Церкви показує, як прив’язання до її традиції незалежно від умов дозволяло нашим прадідам, дідам, батькам передавати любов до рідного. Любов була великою жертвою, але завдяки цій жертві ми сьогодні існуємо, ми горді з наших людей, з наших спільнот, ми сьогодні є вдячні нашим батькам, що можемо називати себе українцями та бути греко-католиками. Усім Вам бажаю, щоби Ваша спільнота розвивалася.  Щоб Ви взаємно себе підтримували, шанували, щоб Ви з великою охотою тут приходили помолитися. Війна в Україні показує, як сьогодні багато треба молитися та поміняти своє ставлення до Господа Бога, як треба Його слухати. Слухати Його слів, тому що тільки у Нього слова правди та миру».

На закінчення літургії Владика Аркадій спільно з місцевою громадою зачитав молитву про Боже благословення для українського народу. На завершення, парох, о. Володимир, подякував Владиці за приїзд, скріплення громади та спільну молитву. Після Божественної Літургії діти виступили з Вертепом та усі спільно колядували. Потім була ще нагода до розмови з Владикою Аркадієм, спільних світлин та  розважальної зустрічі при солодкому. Був також торт з нагоди 5-ліття спільноти в Ґдині. У літургіях в каплиці беруть участь греко-католики з Польщі та економічні іммігранти й біженці з України.

ВАТ

Фото: парафія в Ґдині

*          *          *

Греко-католицькі богослужіння в Ґдині служаться в парафіяльному будинку поруч римо-католицького костела – Kolegiaty pw. Najświętszej Maryi Panny Królowej Polski, ul. Armii Krajowej 26 (Gdynia).

Недільні богослужіння починаються о год. 9³°. У свята, які випадають у будні, літургії починають служитися о год. 17³°.