Світлий празник Богоявлення Господнього, 19 січня, в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиціпройшов дуже урочисто.

Найперше, у середу ввечері, в парафіяльному залі вудбувся Щедний Вечір підготовлений Марійською Дружиною, в якому взяли участь Владика Аркадій, парох о. Іван Галушка з дружиною та о. Станіслав Тарапацький, а також місцеві парафіяни й група біженців. Владика Аркадій привітав усіх та поділився просфорою з кожним, хто прибув на зустріч.

Після Щедрого Вечора було відслужно Велике Повечір’я, Божественну Літургію та перший обряд освячення води. Божественну Літургію очолив Владика Аркадій, а співслужили: протосинкел о. Іван Галушка, о. Станіслав Тарапацький і також римо-католицький священник о. Роберт від Францисканців та о. диякон Богдан П’єтночка. Перед благословенням почався обряд освячення води.

Натомість, у четвер 19 січня 2023 р., у соборі було відслужено Божественну Літургію, яку очолив Владика Аркадій у співслужінні отців: пароха катедрального собору о. Івана Галушки та резидента парафії о. Станіслава Тарапацького.

У проповіді до вірян Владика Аркадій зокрема відзначив: „Так як в минулому, так сьогодні ми стаємо разом з св. Іваном Хрестителем, щоби взяти участь у події хрещення Ісуса Христа в ріці Йордані. Його Хрещення є для нас прикладом смирення, великої покори. Всемогучий Господь Бог і Творець усього, йде просити Івана Хрестителя  хрещення та прощення гріхів. Христос, що не мав жодних гріхів, каю­чися за чужі гріхи, показує приклад, що істинно смирен­ний чоловік буде вміти брати відповідальність за чужі гріхи на себе. Це великий вияв покори. Покора дає нагоду залагодити різні складні питання, але до того потрібно зрозуміння так з одного, як і з другого боку. Від найдавніших часів Церква вважає освячену йорданську воду великою святістю та приписує їй чудодійну силу для душі й тіла. Ми не складаємо жертви, як це робили перед століттями погани. Ми молитвою освячуємуводу, щоби вона була для нас духовним ліком. Нехай з празником Йордану оживає  в нас бажання жити в любові, бажання ще краще розуміти другу людину. Христос прийшов над Йордан, хоча як Бог, не мусів, але саме хотів показати кожному з нас, що людина має ставати в покорі перед Богом і в молитві слухати Його голосу. А тоді почерез нашу молитву будемо більше відкриті на те, що Боже. І саме тоді, гадаю, по-іншому будемо ставитися до подій щоденного життя».

Закінчуючи проповідь, Владика Аркадій подякував усім, хто був причетний до підготування празника: отцю пароху, церківникові та Сестрам Служебницям і пригадав про душпастирські відвідини. Особливо натякнув, що це має бути зустріч зі свяшенником на молитві, а кожен священник має бути знаком Божого миру в кожній родині.

Під кінець Божественної Літургії відбувся чин освячення води. Опісля Владика Аркадій освятив свяченою водою усіх прибулих до храму. На завершення літургії присутні в храмі традицийно відспівали многолітствіє Папі Францискові, Главі і Батьку УГКЦ Святославу, усім митрополитам та єпископам, священникам, сестрам і братам монахам та цілому українському народові.

Редакція:  cerkiew.eu

фото: Іван Курій

Categories: Katedra