Даного дня наша Церква вшановує пам’ять 13 греко-католицьких мирян із села Пратулин (невелике село розташоване у ґміні Рокітно Більського повіту Люблінського воєвідства), що були вбиті російськими, царськими солдатами за те, що не хотіли віддати ключів від своєї церкви православному священнику.

У 1996 році св. Папа Іван-Павло ІІ причислив Пратулинських Мучеників до лику блаженних.

Синод Єпископів УГКЦ постановив доповнити церковний календар нашої Церкви «святом в честь пам’яти християнського подвигу Пратулинських мучеників». Поминати Пратулинських Мучеників вирішено за григоріянським стилем — саме 23 січня.

Причини трагедії

В результаті трьох поділів Речі Посполитої, Російська імперія поширила свою владу на території Білорусі та Правобережної України, де проживала значна кількість греко-католиків, яких російська влада хотіла бачити православними. Вже у 1787 році була видана постанова про заборону діяльності греко-католицьких друкарень, а в містах і селах зачитувалися заклики до греко-католиків переходити у православ’я обіцяючи грошову допомогу. В разі появи таких охочих до них висилали православного священника та відділ солдат, які мали відібрати храм в греко-католиків та передати їм. Урядом стали проводитись жорсткі акції, що допускали силове примушення до переходу у православ’я.

У 1839 році була ліквідована греко-католицька структура в Білорусі та Литві. Єдиною територією Російської імперії, де ще зберігалася Греко-Католицька Церква, залишилася Холмщина та Підляшшя. Після польського повстання 1863-64 рр., заходи проти греко-католиків стали ще жорсткішими. Набуло поширення переселення греко-католицьких священників в австрійську Галичину, та галицьких москвофілів на Холмщину та Підляшшя.

*          *          *

Імена Мучеників: Данило Кармаш,Вінкентій Левонюк,Іван Андреюк,Констянтин Лукашук,Максим Гаврилюк,Михайло Ваврищук,Лука Бойко,Ігнатій Франчук,Микита Грицюк,Констянтин Бойко,Пилип Герилюк,Онуфрій Василюк,Вартоломій Осип’юк.