У понеділок 23 січня 2023 р. в Круклянках Божественною Літургією почався другий єпархіяльний курс іконописання. Літургію очолив Владика Аркадій Трохановський у співслужіння пароха Круклянок та Бань Мазурських ієромонаха о. Павла Старуха ЧСВВ та о. Богдана Костецького, який опікується спільнотами біженців у Млаві та Плоцьку.

У літургії взяли учвасть учасники курсу, опікуни, організатори в особі п. Івана Курія з Ольштина та с. Олени Манькут ССНДМ, яка помагає учасникам писати ікони та їх вчить. Владика Аркадій у проповіді нагадав, що історія почитання ікон дуже довга та пройшла різні періоди. Відзначив також, що: „Кожен, хто пише ікону, віддає себе молитві й постить. Це все має вести до цього, щоби духовно пережити час присвячений писанню ікони. Сьогодні починаємо заняття, щоби завершити їх посвяченням написаних ікон, а потім, щоби вони нам пригадували про молитву, заохочували до діалогу з Господом Богом. Починаємо цей курс від Божого благословення, яким є Божествення Літургія.  Ікона є Божим знаряддям і має нам допомогти керувати наші очі вгору. Ми повинні частіше дивитися в Господа Бога. У кожного східного християнина повинна бути ікона, перед якою він молиться і заносить свої прохання до Господа Бога. На іконах бачимо золотий колір. Він нагадує про святість людського життя. Кожна людина повинна шукати  свого переображення, щоби цього, що Боже, було в нас якнайбільше.”

Владика Аркадій подякував усім, хто допоміг у підготуванні курсу, а також і самим учасникам (14 осіб) за участь. 

На закінчення Божественної Літургії учасники заходу привітали Владику Аркадія з другою річницею хіротонії та інтронізації на ольштинсько-ґданський престіл. Після літургії була спільна світлина, ще без ікон, але належить сподіватися, що через тиждень побачимо готові роботи учасників майстер-класів, що будуть вони посвячені в церкві в Круклянках.

Після релігійної частини був час на спільний обід, розмови про перші враження та очікування на цілий тиждень. Була також нагода відвідати місце праці, де писатимуться ікони. Після офіційного введення та відкриття курсу, учасники розпочили писання ікон, а їхні праці буде можна подивитися в неділю 29 січня після Божественної Літургії в церкві в Круклянках.

Варто ще згадати, що кожен день учасники курсу будуть починати з молитви, з Божественної Літургії, а духовну опіку даватимуть о. Павло Старух та венґожевський декан о. Григорій Столиця. Учасники курсу будуть також дотримуватися канону іконописця.

Курс іконопису відбувається за підтримкою Ольштинсько-Ґданської Єпархії та добродійної німецької організації  RENOVABIS.

ред. cerkiew.eu

фото: Іван Курій