У неділю 22 січня 2023 р. в Круклянках Венґожевського Деканату почався другий єпархіяльний курс іконописання.

Понеділок 23 січня був днем візиту Владики Аркадія Трохановського, який очолив Божественну Літургію в місцевому храмі у співслужіння пароха Круклянок та Бань Мазурських ієромонаха о. Павла Старуха ЧСВВ та о. Богдана Костецького.

У літургії взяли учвасть учасники курсу, опікуни, організатори в особі п. Івана Курія з Ольштина та с. Олени Манькут ССНДМ. Владика Аркадій Трохановський, у слові до присутніх відзначив, що писання ікони, це особлива молитва. Це відкривання для себе Божої присутності, це нагода, щоби поглибити своє знання про ікону. Не молимося до звичайної дошки, але за посередництвом святих, що зображені на іконах, відкриваємо для себе духовний світ. Це має нам помогти освячувати своє життя. Завдання кожного християнина – означає бути якомога найкращим  відображенням Господа Бога. Владика нагадав також, що нам потрібно особистого заангажування, почерез молитву, піст, терпеливість та внутрішнє втихомирення. Владика Аркадій подякував за зорганізування курсу та  поблагословив учасників на час духовної, творчої праці.

Упродовж тижня наша молодь дуже совісно та ревно працювала, щоби успішно завершити табір творчої праці. Ікони були писані під наглядом с. Олени Манькут ССНДМ. Варто ще відзначити, що кожен день учасники курсу починали з молитви та дотримувалися канону іконописця. Після офіційного введення та відкриття курсу, учасники починали писання ікон. Результат можна було подивитися в неділю 29 січня на завершення курсу іконопису під час Божественної Літургії. На закінчення було освячено ікони, а пан Іван Курій від імені Владики Аркадія вручив учасникам сертифікати закінчення курсу. Готові ікони, це було немов свято сакрального мистецтва. Духовними опікунами на час творчого табору були Венґожевський Декан о. Григорій Столиця та місцевий парох о. Павло Старух.

Надіємося, що будемо, прийдешніми роками, продовжувати наші курси писання ікон. На наступний курс писання ікон запрошуємо до Битова під кінцеь червня поточного року.

(ред. cerkiew.ue)

фото: Іван Курій