4 лютого 1963 р. — у Москві в готельному номері Митрополит Йосиф Сліпий таємно хіротонізував на єпископа УГКЦ о. Василя Величковського та іменував його місцеблюстителем митрополичого престолу.

*          *          *

У 1963 році, під час ІІ Ватиканського Собору, Папа Йоан ХХІІІ звернувся до Генерального Секретаря Комуністичної Партії СРСР Микити Хрущова з проханням звільнити Митрополита Йосифа Сліпого для участі у Соборі. Митрополита було звільнено, і під час триденного перебування в Москві йому вдалося послати телеграму до о. Величковського з проханням негайно приїхати для залагодження важливої справи. Оримавши телеграму, о. Василь прибув до Москви і відправив з Митрополитом Сліпим Літургію, під час якої о. Величковського було висвячено на єпископа й призначено місцеблюстителем Греко-Католицької Церкви в Україні. Очоливши мовчазну Церкву, Владика Величковський висвятив понад 40 нових священиків. Він написав і поширював книжечку про Матір Божу Неустанної Помочі, провадив активну душпастирську діяльність, часто слухав радіо “Ватикан”. Цих фактів для КГБ було достатньо, щоб 27 січня 1969 року заарештувати його вдруге й засудити на три роки ув’язнення, яке владика відбував у тюрмі найсуворішого режиму в місті Комунарську поблизу Донбасу.

Після закінчення терміну ув’язнення в 1972 році Владику Величковського відправили за межі СРСР. Владика відвідав свою сестру в місті Загребі (Югославія), а потім поїхав до Рима, де зустрівся з Блаженнішим Йосипом Сліпим. Провівши деякий час у Римі, Владика Величковський їде на запрошення Митрополита Максима Германюка до міста Вінніпега (Канада).

Немовби передчуваючи близьку смерть, Владика Величковський відвідував українські парохії по всій Канаді й Сполучених Штатах. Як свідчить брат Василь Стець, перед від’їздом за кордон владиці Величковському за наказом КГБ зробили ін’єкцію отрути сповільненої дії, і тому він не прожив на волі й року. 30 червня 1973 року його серце зупинилося на 70-му році життя та 10-му році єпископських свячень. Під час Святої Архиєрейської Літургії 27 червня 2001 року Божого у Львові Святіший Отець Іван Павло ІІ проголосив Василя Величковського блаженним.

Джерело  (фрагмент):

            www.synod.ugcc.ua