Петро Вергун народився 18 листопада 1890 року, в м. Городку на Львівщині. Священник, Апостольський Візитатор для українців у Німеччині, Австрії, Судетській області (нині Чехія) і Генеральній губернії, блаженний УГКЦ.

Середню освіту здобув під час I Світової війни в Перемишлі. Став студентом теології Празької Духовної семінарії, яку закінчив у 1927 р. Одночасно з богословською освітою здобув ступінь доктора філософії в Українському Вільному Університеті.Хорунжий УГА, призначений місіонарем для українців греко-католиків з осідком у Берліні. Популяризував Українську Церкву та націю в Німеччині, фінансував українські школи в Берліні та Гамбурзі. У 1937 р. іменований Папою Пієм ХІІ прелатом, а 1940 призначений Апостольським візитатором з правами адміністратора. На початку 1945 р. відмовився виїхати на Захід. 22 червня 1945 р. заарештований Берлінським оперативним сектором НКВД і вивезений до Києва. Разом з Митрополитом Й. Сліпим, єпископом М. Чарнецьким і єпископом Н. Будкою постав перед Київським військовим трибуналом, засуджений до 7 років тюремного ув’язнення і заслання. У червні 1952 р. після звільнення, етапований на вічне засланні до селища Ангарське Богучанського району Красноярського краю. У 1956 р. офційно звільнений, однак не отримав дозволу виїхати із поселення. Радянські спецслужби відновили допити з метою завербувати для агентурної праці за кордоном. Помер знесилений каторгою та допитами у с. Ангарське  7 лютого 1957 р.

27 червня 2001 року, під час пастирського візиту в Україну, Святіший Отець Іван Павло ІІ проголосив отця Петра Вергуна блаженним Католицької Церкви. За сприянням Преосвященних Владики Юліяна Ґбура, Єпарха Стрийського та Владики Петра Крика, Апостольського Екзарха Німеччини і Скандинавії, 26 липня 2004 року, після дворічної тривалої підгптовки та поїздки в Сибір мощі блаженного священномученика Петра Вергуна було привезено в Україну. Частина їх тепер зберігається у кафедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці у Стрию, частину перенесли до храму Благовіщення Пречистої Діви Марії у Городку. 14 жовтня 2004 року частину мощів передали до Німеччини, до Кафедрального храму Покрови Пресвятої Богородиці Мюнхена.

Мощі блаженного о. Петра Вергуна також, між іншими, запечатані у жертовнику греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці у Ґодкові (Вармінсько-Мазурське воєвідство). Храм був освячений Перемисько-Варшавським Митрополитом Євгеном Поповичем 10 жовтня 2015 р.

(ред.)