«Господи Ісусе! Боляче, бо треба йти через те, на що не очікували. Боляче, бо беремо в руки те, що вбиває. Боляче, бо вбивають найдорожче, моїх рідних, бо вбивають важкі цвяхи, Господи, в Україну. Боляче, бо ит терпимо… Але віримо, що ти, Ісусе, йдеш з нами цією Хресною Дорогою».

*          *          *

Великий Піст 2023 року для світової спільноти назначений тавром кривавої агресії московитів на Україну. Маємо якраз 389 її день, й тисячі смертних жертв і біженців, головно жінок та дітей, яких найбільше в Польщі. Греко-католики Ольштинсько-Ґданської Єпархії у Хресній Ході, єднаючися духовно зі страждаючими побратимами, молилися в наміренні припинення кровопролиття та мир.

Хресна Хода, оранізована в нашій Єпархії в санктуарії Ґлотово, що недалеко Доброго Міста, перервана з причини пандемії covid-19, була оновлена минулого року. Цьогорічну, що відбулася в Хрестопоклонну Неділю 19 березня, очолив (зрештою, так як і минулого) Ольштинсько-Ґданський Ординарій Аркадій Трохановський. Разом з ним на чолі процесії стежкою історичної кальварії, збудованої в 1878-1894 рр., стали, поруч синкела о. митрата Івана Лайкоша, протосинкела о. І. Галушки, Ольштинського декана о. Богдана Ситчика, інші отці, що приїхали сюди разом зі своїми парафіянами. Вперше у торжестві взяли участь греко-католики з Млави.

Завершенням Хресної Ходи стала проповідь Кир Аркадія Трохановського до паломників, в якій він, між іншими відзначив: «Ми сьогодні тут, щоби скріпити себе та спільно з Ісусом воскреснути, коли будемо святкувати Воскресіння Христове. Християнська надія не каже нам бути задивленими лише в терпіння, страждання та смерть. Ми не можемо ними перекреслити надії. Наше розуміння слів та чуд Ісуса Христа має довести до цього, щоби наше життя, яке повне неспокою, турбот, непевності, страждання, болю, смерті, наповнене було словами Ісуса Христа. А тоді таке життя набирає вартості. Сьогодні, коли наша віра хитається чи слабка, нам треба йти дорогою Ісуса Христа. Він, який сам сказав до Господа Бога: „Боже мій, Боже мій, чому Ти мене опустив” (Мт. 27,46),  усе бере в свої руки і є разом з нами, і є разом з Україною, яка страждає та плаче, але саме він – Ісус обтирає сльози.

Силою Ісуса Христа є перемога добра над злом, перемога життя над смертю. І з такою думкою вміймо увійти аж до Воскресіння і на майбутнє.

Наша Церква має обличчя Церкви–мучениці. Останній рік показав, що ми по-новому відкриваємо нашу Церкву, як Матір. Наша Церква, яка має материнське обличчя. Це Церква, яка обтирає сльози, підтримує, обіймвє милосердним словом. Це Церква повна любові, добра та людяності. Це Церква, в якій живе Ісус Христос. Це Церква, яка зцілює рани всім терплячим, травмованим, всім, хто сьогодні потребує потішення. Наша Українська Греко-Католицька Церква є душею українського народу. Є силою України, яка була є і буде…

Під цим хрестом закличмо до Бога: «Боже рятуй Україну, рятуй народ України, рятуй дітей України. Благослови перемогу Україні, а нам додай віри, щоб ми разом були вірні Україні та нашій Церкві».

Хресна Хода в Ґлотові закінчилася спільним віспіванням присутніми державного гимну України.

(бт)