Раніше запланований, перший соборчик духовенства ґданського Помор’я відбувся у вівторок 16 лютого 2021 р. в приміщеннях греко-католицької парафії св. Варфоломея і Покрови Пресвятої Богородиці в Ґданську. На сьогодні цей регіон залишається складовою частиною Ельблонзького деканату.

Соборчик й конференцію очолив Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський. Зустріч почалася від спільної молитви та привітання усіх прибулих до Ґданська священників. За столом переговорів засіли, крім ординарія, Ельблонзький декан о. Ярослав Гостинський, о. митрат Йосиф Улицький, о. Степан Прихожденко, о. Роман Ференц, о. Олег Гриців, о. Володимир Куцай, о. Павло Поточний та о. Іван Галушка, парох ольштинської катедри Покрови Пресвятої Богородиці.

Під час ділових переговорів соборчика було порушено ряд душпастирських питань, з-посеред яких зокрема: повернення вірних до храмів на Божественні Літургії після пандемії, уділювання Святого Причастя, відвідини хворих в лікарнях, похорони усопших на КОВІД-19, а також відвідини домів з освяченою водою на запрошення вірних. Крім цього, під час розмов присутні відзначили деякі парафіяльні події, які належить згадати у 2021 р. Здійснення усіх душпастирських заходів буде можливе, коли закінчиться пандемія. Окрему увагу учасники конференції звернули на те, що цього, 2021 року, відзначатимемо 20-ту річницю від проголошення новомучеників блаженними нашої УГКЦ.

На закінчення зустрічі Владика Аркадій заявив, що у найближчому часі буде утворений окремий Ґданський деканат. Владика подякував усім прибулим священникам за присутність та щиру розмову. Соборчик завершився молитвою в конкатедрі, натомість о. митрат Йосиф Улицький розповів присутнім про храм та найважливіші праці, які були здійснені за останній час. Соборчик закінчився спільною трапезою.

редакція: cerkiew.eu