У Велику П’ятницю наша Церква згадує несправедливе засудження Ісуса Христа. Велика П’ятниця, це єдиний день у році, коли в церквах священники не правлять Божественної Літургії, триває лише Вечірня з винесенням плащаниці – великої ікони із зображенням Ісуса Христа, що лежить у гробі.

Під час Великої Вечірні читається Євангеліє від св. Матвія (св. Матея) про страсті і смерть Ісуса Христа – від суду у Пилата до поховання у гробі Йосифа. Коли починають співати стихири, з храму виходить процесія з хрестом і хоругвами, вибрані раніше віряни несуть плащаницю, в руках тримають запалені свічки. Обхід довкола церкви символізує похорон Ісуса Христа. В стихирах проявляється глибокий жаль і співчуття з причини смерті Спасителя.

Після обходу священники разом з вірними заходять до храму, посередині якого стоїть раніше підготована конструкція, на якій настоятель кладе плащаницю. Перед нею завжди ставлять хрест без Розп’яття, це символізує те, що Ісуса вже зняли з нього. Віряни прикрашають Божий гріб лампадками, свічками, квітами. Потім навколішки, по одному, підходять та цілують плащаницю.

[На світлинах Велики П’ятниця в церкві Воздвиження Чесного Хреста в Гурові Ілавецькому 14 квітня 2023 р.]

(бт)