У Великому Тижні служимо різні, приписані Східній Церкві богослужіння, якими поглиблюємо наші роздуми про терпіння, розп’яття та смерть на хресті Ісуса Христа. Свої окремі богослужіння мають Великий Четвер, Велика П’ятниця та Велика Субота.

У Великий Четвер в ольштинському соборі на Вечірні з літургією св. Василія Великого зустрілися священники Ольштинсько-Ґданської Єпархії. Проповідь прочитав Владика Аркадій, який, між іншими, подякував Богові за дар священства усіх презвітерів.

Вечером було відправлено Утреню Страстей. Владика Аркадій із священниками прочитали 12 фрагментів з Євангелії від св. Матея, Марка, Луки та Івана про страсті, розп’ятта та смерть Ісуса Христа.

У Велику П’ятницю вечером в ольштинському храмі відслужено   Вечірню з виставленням плащаниці. Традиційно відбулася процесійна хода з плашаницею довкола храму. Опісля віряни на колінах підходили та цілували розкладену плащаницю. Після богослужіння почалася Єрусалимська Утреня, яка характерна особливими церковними наспівами.

У Велику Суботу зранку Владика Аркадій очолив Божественну Літургію Св. Василія Велкикого у співслужінні з о. Станіславом Тарапацьким. Після богослужіння перед церквою відбулося перше цього дня посвячення великодних кошиків. Після обіду Вечірню з Літургією св. Василія Великого відслужив протосинкел о. Іван Галушка, парох ольштинської парафії. Після відправи відбулося посвячення великодніх потрав.

ВАТ

Фото: Ю. Галушка, о. І. Галушка, А. Фараньчук

Categories: Katedra