У Томину Неділю, 23 квітня 2023 р. з душпастирським візитом до греко-католицької парафії в Байорах Малих прибув Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський. Байори Малі, це одна з менших парафій нашої Єпархії. Візит Владики Аркадія був досить великою несподіванкою для громади. У Божественній Літургії спільно з владикою Аркадієм до премтола стали місцевий парох о. Дарій Ґлініевіч та о. диякон Богдана П’єтночка.

Владика Аркадій у проповіді, між іншими сказав:  «Сьогодні маємо неділю про св. Тому, який також засумнівався. Можливо, пережив шок, коли почув, що Ісус Христос живе. Не міг справді повірити, бо це була дуже йому близька оосба. Напевно також було би так і з нами. Коли відходить хтось, кого кохаємо, а почули ми, що він справді живе, це, звичайно, був би шок, непевність, незрозуміння. Сьогодні почули ми Євангеліє про подію, яка мала місце після воскресіння Ісуса. Ісус зустрічає учнів, які були дуже залякані, серця їхні були переповнені страхом. Були шоковані з огляду на розп`яття Ісуса Христа, не вірили в його смерть, а тепер Він їх вчитель, Він воскрес! Апостоли були непевні щодо того, що сталося. Тепер немає між ними нікого, хто вмів би пояснити всі події.  А Він приходить до них і мовить дуже важливі слова: Мир вам!. З’являється Марії Магдалині, апостолові Петру, двом учням – Луці та Клеопі, коли вони йдуть до Емаусу, з’являється своїм десятьом учням. Звичайно, невіруючі, або мало віруючі люди, не відчувають потреби розмовляти з Богом, приймати Бога до серця і це, є хоч неприродним, але ж цілком зрозумілим, бо невіра є великою неміччю людського матеріяльно-тілесного розуму. Цивілізації, що втрачають віру, поступово стають озлобленими, агресивними,  приреченими на самознищення. І, нарешті, перестають існувати.

Сучасна людина потребує особливого зв’язку з  Богом, щоби не загубитися, тому не біймося, а з великою пошаною чи, як мовимо у літургії: Зі страхом Божим і з вірою приступаймо до Ісуса Христа і не будьмо невіруючі, а віруючі і нехай близькою буде нам відповідь Христа: Блаженні ті, що не бачили, а увірували.  Сьогодні такої віри потрібно всім нам. Будьмо цими блаженними! Амінь. Христос Воскрес»!

На закінчення літургії Владика Аркадій привітав усіх у пасхальному часі й бажав багато здоров’я, щастя, радості, миру та щоби завжди ми всі бачили світло Воскреслого Ісуса Христа. Отець Дарій Ґлініевіч висловив глибоку радість за візит Владики та подякував за присутність у парафії. Після літургії відбулося роздання артосу. Візит Преосвященнішого Владики був дла невеликої спільноти суттєвою підтримкою і підкріпленням, якого ми потребуємо чи не кожного дня і кожної хвилини, щоби наше життя можна було назвати повноцінним і присутністю в ньому Воскреслого Христа.

(ред. cerkiew.eu)

Фото: Марта П’єтночка

Categories: Parafie