У п’ятницю 28 квітня 2023 р. в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці,  віряни молитовно вшанували пам’ять жертв акції „Вісла” з-перед 76-ти років.

Божественну Літургію очолив Ольштинсько-Ґданський Ординарій Владика Аркадій Трохановський у співслужінні протосинкела, пароха ольштинської парафії о. Івана Галушки та капеляна о. Станіслава Тарапацького.  У молитвах взяли участь парафіяни, молодь та діти. Присутні у храмі молилися за жертви акції «Вісла» та концтабору у Явожні.

У проповіді Владика Аркадій відмітив: Минає 76 років від виселення українців з земель Закерзоння.  Акція «Вісла» на завжди залишиться, як щось дуже сумне в нашій історії, автохтонних українців, громадян Польщі.
Як кожного року, відзначаємо цю подію, щоби згадати тих, які відійшли, але
і подумати над майбутнім української громади – зробити рефлексію. Завданням акції «Вісла» було остаточне, як це називали, розв’язання українського питання у Польщі. Громадян держави потрактовано як людей другої категорії. Людей заплановано знищити так духовно, як і морально. В короткому часі не мало бути жодного українця, української мови, української Церкви. Протягом 20-ти років від виселення асимілація мала принести конкретні плоди. Так не сталося, тому що свідомий народ не дозволив на це.

Кожна людина, це не тільки окреме ім’я, статистика, але це також окрема історія, навіть якщо ці історії подібні до себе, проте це неповторна та не так просто її відтворити. Історія акції «Вісла», це перш за все окремі історії 140 тисяч виселених людей. За кожним виселенням йде своя окрема історія, дуже індивідуальна та особисте зусилля, досвідчення, різноманітні таланти, мрії та сподівання, пристрасті. Так можна сказати про кожного, хто досвідчив виселення. Сьогодні таких людей щораз-то менше, а разом з ними відходить їх особиста, неповторна історія.

Наш обов’язок, це пам’ятати, тому що маємо такий генетичний код. Потрібно вчити молоде покоління, щоби пам’ятали і не були байдужими до історії своїх предків. Щоб були свідомі факту, що були люди, які допустилися великого злочину – етнічної чистки на нашому народі, наших рідних. Тому наш природний обов’язок у тому, щоби щорічно у цей день (28 квітня) пам’ятати, помолитися, запалити свічку, пам’ятати про злочи, який було вчинено українцям Закерзоння, від Холма, через Любачівщину, Надсяння, Бойківщину, Лемківщину по Криницю. Однчасно плекати свою українську свідомість, захищати, стояти на сторожі української мови, пісні, історії та культури. Сьогодні молимлся за всі жертви акції «Вісла», концтабору в Явожні, духовенство, монашество, нехай Господь Бог буде милосердний для них, а вони нехай знайдуть місце в Царстві Небесному. Вічна їм пам`ять! Христос Воскрес! Амінь.

Після Божественної Літургії усі зібрані в храмі помолилися панахидою за жертви акції «Вісла» та концтабору у Явожні. Після молитов усі присутні перейшли до пам’ятника жертв акції „Вісла”, який знаходиться перед входом до церкви. Кожна дитина з Початкової Школи несла запалену лампаду, які покладено перед пам’ятником. На закінчення Владика Аркадій  подякував усім за участь у молитві, за спільне відзначення сумної події, яка визначила долю української меншини у Польщі.

(редакція www.cerkiew.eu)

фото: с. Франциска Саламашек СНДМ

Categories: Katedra