У Неділю про Самарянку, 14 травня 2023 р. з душпастирським візитом до греко-католицької парафії в Кентшині прибув Ольштинсько-Ґданський Владика Аркадій Трохановський. У Божественній Літургії спільно з владикою Аркадієм до престола стали: місцевий парох ієромонах о. Ігор Гарасим, ігумен кентшинського монастиря ієромонах о. Мирослав Підлипчак та о. диякон Богдан П’єтночка.

Владика Аркадій у проповіді відзначив: «Сьогодні вислухали ми притчу про жінку, яка зустрічає біля криниці Ісуса Христа.  Жінка була дуже здивована тим, що у цьому місці і в таку пору, в само полудне, зустрічає незнаного їй чоловіка. Вона приходить, тому що була свідома своєї слабкості, того, що її дотеперішнє життя не вписується в загально прийняті норми. Соромилася людей, не хотіла, щоб її повчали, що не повинна так жити. Не хотіла зустрічатися з людьми. Так, це був її вибір, але одночасно у розмові з Ісусом виявила, що очікує на прихід Месії. Щойно тоді зможе зрозуміти чим є правда, тому що сказала: „Прийде й об’явить нам усе…”. Не вірила людям, але була готова послухати того, який походить від Бога.

Щоправда, на початку розмови видно, що жінка думає про матеріяльні, туземні справи, а Христос веде мову про справи духовні, вічні. Вона виявляє своє земське розуміння речей. Розуміє, щоби вгасити спрагу, треба черпати воду. Щойно з часом відкриває очі на правду, коли Христос говорить про її життя. Христос показує їй, що треба черпати, але з того що дає Бог,треба користати зі Святого Духа. Христос хотів, щоби вона в цей спосіб почала говорити з юдеєм, з яким не бажала говорити, тому що це був ворог. Скільки і в нашому житті маємо таких подій.

Сьогодні люди не хочуть черпати з того, що духовне. Люди сьогодні самі з себе так осмішили цінності. Осмішили те, що Боже, що затратили самих себе. Коли людина в безнадії, тоді до чого має відкликатися, як сама відкинула Божий фундамент. один з отців Церкви сказав: «Багатство не в великий кількості мирських благ, приємностей – а справжє багатство – це багатство душі». Ми як Церква маємо багатство душі. Іноді собі цього не усвідомлюємо. Основне завдання таке: наша Церква має завдання ділитися своїм досвідом. Якце розуміти? Особливо тепер, в час війни, коли ми приймали, чи опікуємося та допомагаємо нашим співбратам з України. Ми служимо не тільки матеріяльно, але також і духовно, тобто ділимося молитвою. Це наша особлива місія. Сьогоднішня євангелія вчить нас, щоби мати свідомість, що ніколи не пізно встати з гріха, щоби користати з Божого милосердя, хоча, можливо, на початку правда може заболіти і мусить заболіти. Якщо не заболить, то це непаравда.

Вчимося бути відкритими на Божу правду. Хочемо бути чесними супроти себе та ближніх. Це має допомагати нам мати глибоку свідомість того, що є найважливіше в житті. І так повинно бути. Постійно маємо повертати до правди в нашому житті. Тоді будемо розуміти, що брехня, це зло і не повинні ми з неї користати. Амінь, Христос Воскрес!»

На закінчення літургії Владика Аркадій привітав усіх у пасхальному часі й бажав багато здоров’я, щастя, радості та миру. Отець Ігор Гарасим подякував Владиці Аркадієві за спільну молитву й слово.  

Після Божественної Літургії у головному спортзалі Кентшина відбувся XXXVI регіональний фольклорний ярмарок „З мальованої скрині”. Виступили артисти з України з Луцька та учні комплексу шкіл з українською мовою з Гурова Ілавецького. 

(ред. cerkiew.eu)

Фото: парафія  Кентшин

Categories: Parafie