Святий Іван Богослов був одним з 12 учнів Ісуса Христа. Він є автором кількох книг Біблії: Євангелія від Івана, трьох послань та Книги Одкровення.

Іван був сином Заведея і Соломії, молодшим братом Якова Старшого. Якщо подивитися в тексти Євангелія про св. Івана то їх число займає друге місце після св. Петра. Про святого Петра усі разом Євангелія згадують 68 раз, а про св. Івана – 31. Початково Іван був учнем св. Івана Хрестителя, але пізніше він разом із св. Андрієм братом св. Петра пішов за Ісусом. Належав до грона найбільш довірлих учнів; то власне Іванові разом із Петром та Яковом, Ісус показав своє божество на горі Преображення. Інші події яких Іван був свідком: воскресіння дочки Яіра і молитва Ісуса в Гетсиманії. Іван як єдиний з апостолів був при Ісусі аж до кінця, аж до Його смерті на хресті. Христос надав Іванові і його братові Якову назвисько “сини грому”. Іван зголошується разом із Петром щоб приготувати Пасху; під час останньої вечері Іван спочивав на грудях Спасителя. То йому конаючий Христос на Голготі повірив свою Матір. Після Воскресіння Ісуса Іван разом із Петром прибув до гробу, де побачив і повірив що Христос живе.

Святий апостол Іван помер природньою смертю в Ефесі близько 100 року. Першу згадку про гріб св. Івана у Ефесі подає в листі до Папи св. Віктора єпископ Ефесу бл. 191 року. Св. Григорій з Тур згадує про чуда які діялися при цьому гробі. Археологічні розкопки що проводилися у 1936 році підтвердили існування цього гробу. Сьогодні з великої митрополії якою колись був Ефес залишилися одні руїни, а на них повстало мале турецьке село.

Св. євангелист Іван є покровителем Албанії і Малої Азії, а також аптекарів, дівиць, теологів та ін. Культ святого Івана в Церкві був завжди дуже живий. Найбільш гарною церквою збудованою на його честь є базиліка на Лятерані у Римі під титулом святого Івана Хрестителя і святого апостола Івана. До святого апостола Івана особливе набоженство мала свята Ґертруда і свята Марія Маргарита Алякок.

*          *          *

У народі Іоанна Богослова вважають покровителем митців та іконописців. Люди мистецтва в день його пам’яті підносять йому молитви з проханням не позбавляти їх натхнення.

За матеріялами: «Дивен світ»