Ранком у суботу 26 березня 2011 р. (декаду тому) ми відпровадили в останню дорогу блаженнної пам’яті Владику Юліяна Ґбура, першого єпископа Стрийської єпархії Української Греко-Католицької Церкви, який упокоївся 24 березня 2011 р., на 69 році життя. Архиєрейські похоронні богослужіння відбулися у Катедральному храмі Стрия, у присутності 28 єпископів нашої Церкви, членів Синоду, який зібрався у Києві для вибору нового Патріярха УГКЦ. Владику Юліяна Ґбура похоронили на міському кладовищі Стрия.

Владика Юліян народився 4 грудня 1942 року в селі Брижава біля Сяніка (недалеко сіл Улюч, Грушівка, Явірник Руський, Жаготин). Проте у рідному селі недовго довелося йому жити. Депортаційна акція «Вісла» закинула його разом з сім’єю на землі північної Польщі.

Відповідаючи на поклик Божий майбутній єпископ після закінчення середньої освіти в Місійної семінарії у Нисі став студентом філософії і богословія у Вищій духовній семінарії Отців Вербістів в Пєнєнжні. Згідно з обов’язуючими законами Народної Польщі в роках 1964-65 відбув військову службу в казармах Бартошиць. Після закінчення Семінарії та єрейських свячень, що відбулися 21 червня 1970 року отець Юліян Ґбур став працювати разом з о. Миколою Деньком у краківській парафії УГКЦ. Від 10 липня 1973 року його призначено парохом парафії в Гурові Ілавецькому та Острому Барді. Був це час, коли молодий священик дав себе пізнати як відданий Церкві та народові душпастир. Його клопотанням і при сприятливій поставі тодішнього Начальника міста в Гурові Ілавецькому греко-католикам вдалося придбати нищіючий ґотичний храм і обладнати його у візантійському стилі. Був це також час інтенсивної праці з ліцейською молоддю, яка в особі душпастира бачила не тільки священика але й доброго приятеля.

У 1982-1991 рр. о. Ґбур виконував обов’язки декана Ольштинського деканату, натомість від 11 червня 1983 р. був призначений декретом Примаса Польщі візитатором для греко-католиків у Польщі та консультантом Примаса у справах управління Українською Греко-Католицькою Церквою. 26 квітня 1991 року його призначено протосинкелом Перемиської єпархії.

Доцінюючи роль друкованого слова отець Юліян Ґбур з групою мирян закладали у 1990 р. існуючий по сьогодні суспільно-релігійний місячник «Благовіст».

7 липня 1994 року в Архикатедральному Соборі св. Юра у Львові відбулася хіротонія Владики Юліяна, яку провів Блаженніший Мирослав Іван Кардинал Любачівський. Нового владику УГКЦ призначено протосинкелом Львівської Архиєпархії. У жовтні 1996 року обрано його Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ. Від 18 листопада 2000 року став першим єпархіальний єпископом Стрийської єпархії. Під час Синоду у 2001 році склав обов’язки Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ. Владика Юліян Ґбур помер після важкої недуги, яка поступала швидким темпом і не дала йому відзначити ювілею 70-ліття.

Будучи ординарієм Стрийської єпархї, Владика Ґбур дав себе пізнати як справний організатор. Варто, між іншими, згадати про перевезення, за його клопотанням, мощей блаженного Петра Вергуна і блаженної сестри Тарсикії з Сибіру. В організації перевезення мощей з Сибіру на Україну допомагав йому Владика Петро Крик, Апостольський Екзарх Німеччини і Скандинавії. Очолюючи комісію по приготуванню до візиту Йоана Павла ІІ до України, Владика Ґбур долучився до проголошення обох мучеників блаженними.

Богдан Тхір