5-9 червня 2023 року в Чехії отець Андрій Залевський SVD, член екуменічної комісії Ольшинсько-Гданської єпархії, взяв участь в Екуменічному Конгресі у Велеграді.

Велеградський екуменічний конгрес – це зібрання, яке скликається для пошуку нових форм зближення східних і західних церков на основі спільного Передання Кирила і Мефодія. Метою Римського-католицьких, греко-католицьких та православних учасників є за словами голови конгресу Митрополита Андрея Шептицького: „відкрити шлях миру і згоди між Сходом і Заходом. Неупереджено вивчати спірні питання, виправити упередження, примирити поранені душі та відновити дружбу у повному обсязі.”

Перший екуменічний конгрес у Велеграді відбувся у 1907 році. Усіх з’їздів разом відбулося лише сім, нинішній екуменічний конгрес у 2023 році є спробою відновити то що припинив прихід тоталітарних режимів.

Темою цьогорічного Екуменічного Конгресу у Велеграді було Східне християнство у світі після Голокосту та ГУЛАГу та російського нападу на Україну.

У конгресі взяли участь представники греко-католицьких парафій з усього світу (з Аргентини з Польщі, з Австралії, з Німеччини, з Нідерландів, з Франції, з України, з Італії), православних громад Європи,(з Австрії, з Німеччини, зі США) римо-католики з Чехії та рабин Даніель Епштейн з Англії.

Під час конгресу шановні гості прийняли участь у спільній молитві, у панельних дискусіях, майстер-класах, в концертах та послухали лекції деяких екуменічних активістів наприклад серед інших прочитав лекцію Архимандрит Кирилл Говорун – православний священик і директор економічного інституту в Лос-Анджелесі, Сестра Васса Ларіна православна інокиня, викладач Віденського університету, Сестра Біруте Арендарчикас викладач та завідувач кафедри систематичного богослов’я в Католицькому богословському Університеті у Мельбурні Австралія – та багато інших.

Дивлячись на плоди конгресів з баку греко-католицьких християн, можна підкреслити, що ці зустрічі створили важливий майданчик для гідного самовираження католиків східного обряду, які отримали велику підтримку, повагу та визнання у Велеграді. Сьогодні відновлюється конгрес в яких брали участь мученики Греко-Католицькій Церкві: бл. Леонід Федоров, бл. Павло Гойдич бл. Василь Гопко, бл. Йосафат Коциловський, бл. Григорій Лакота, бл. Мефодій Трчка, бл. Миколай Чарнецький.

„Ми прийшли, щоб бути разом” (з життєпису свв. Кирила і Мефодія)

О. Андрій Залевський SVD

Categories: Ekumenizm