У неділю 18–го червня 2023 р., в другу неділю після Зіслання Святого Духа, в катедральному соборі Покрови Пресвятої Богородиці в Ольштині, відбулася урочиста Архиєрейська Літургія з чином дияконської хіротонії. Це перша така подія в історії ольштинського собору.
Під час літургії Владика Аркадій Трохановський уділив дияконської хіротонії піддиякону Христофору Єдвабніку, який родом з Бартошиць, коріннями спадкоємець виселенців з акції „Вісла”. У Божественній Літургії, разом з владикою при престолі, взяли участь: ректор Духовної Семінарії з Любліна о. митрат Богдан Панчак, протосинкел о. Іван Галушка, о. митрат Іван Лайкіш, о. Станіслав Тарапацький та о. диякон Богдан П’єтночка.
Під час проповіді Владика Аркадій, між іншими, сказав: «Сьогодні перший ступінь ієрейських свячень, тобто дияконські свячення приймає випусник VI курсу Духовної Семінарії в Любліні Христофор Єдвабнік, який з покоління виселенців акції „Вісла”. Ми багато чуємо про те, що немає покликань, що досвідчуємо великої кризи. Тим паче для нас це велика радість, що сьогодні тут, у нашому соборі в Ольштині, відбувається так радісна подія. Це перший етап, а буде черговий, надіємося, в найближчу суботу в церкві в Бартошицях. Сьогодні в євангелії від св. Матея почули ми притчу про покликання учнів. Ісус Христос сказав до Петра та його брата Андрія: „Ідіть за мною, я вас зроблю рибалками людей” (Мт. 4, 19). Це саме, як можемо додуматися, сказав до інших, бо й вони все кинули і пішли за Ісусом Христом. Пішли за ним, бо побачили, що Він навчає слова правди, звіщає нову науку – Добру Новину про Царство Небесне, та зціляє всяку хворобу та недугу в народі.
Цей фраґмент з євангелії від св. Матея показує нам, що ті, яких собі вибрав Ісус Христос, були Ним захоплені. Ісус Христос зіслав потім на апостолів Святого Духа. Завдяки тому переляканих учнів перемінив на дуже відважних апостолів. Піддяконе Христофоре! – Приймаючи ці дияконські свячення будь відкритий на діяльність Божого Духа. Це Дух свободи, але так, щоби діяти у Божому плані. Нехай Святий Дух поведе такими стежками, щоб ти був справжнім Божим служителем: віри, любові, надії, відваги і пророцтва, доброти, істини та світла. Роби усе, щоб людей притягнути до Ісуса Христа. Як мовить апостол Павло у листі до Ефесян: «Шукай пильно того, що Господеві подобається» (Еф. 5, 9-19), будь відкритий на Божу волю»!
На закінчення торжества, звичаєво диякона Христофора теплими словами та в’язанками квітів привітали місцеві парафіяни й заспівали йому традиційне «Многая і благая літа».

(ред. вебсторінки Ольштинсько-Ґданської Єпархії)
ФОТО: Іван Курій, Стефан Мельник