Субота 24 червня 2023 р. стала у бартошицькій греко-католицькій спільноті (греко-католицька парафія у цьому місті була заснована у 1982 р.) винятковим, святковим днем. Саме даного дня в храмі Апостола Андрія Первозванного в Владика Аркадій Трохановський рукоположив диякона Христофора Єдвабніка у сан пресвітера. Це друга подія такого рангу в нашій Єпархії (раніше подібна відбулася в Слупську).

Разом з владикою перед жертовником стали о. протосинкел Іван Галушка, о. митрат Іван Лайкіш – синкел, о. митрат Андрій Сорока, священники Ольштинсько-Ґданської та Вроцлавсько-Кошалінської єпархій й місцеві римо-католицькі отці. Кандидата вводив перед владику о. протосинкел Іван Галушка.

Після введення до святилища кандидат трикратно обходив престіл та цілував його наріжники. Після відбулося визнання віри та складення присяги вірності. Відтак єпископ тримаючи омофор та руку на голові кандидата відчитав молитву: «Божественна благодать, що завжди недужих оздоровлює і те, що їм недостає, доповнює, поставляє благоговійного диякона в пресвітерство. Тож помолімся за нього, щоб зійшла на нього благодать Пресвятого Духа, і промовмо всі: Господи, помилуй». „До молитви єпископа долучається моління Церкви. Багаторазовим вигуком аксіос (з грецької достойний) спільнота стверджує, що рукоположений через божественну благодать став достойним священичого служіння. Подібно до Хрещення і Миропомазання, Рукоположення в будь-який чин несе в собі незгладиму печать благодаті, а тому його можна прийняти тільки раз у житті” (Катехизм Христос Наша Пасха 494). Після освячення ієрей отримав частину освяченого Агнця, над яким молився та беріг за престолом до моменту самого причастя. Цю святість він має берегти до кінця свого життя.

Звераючися до присутніх в храмі, Владика Аркадій, між іншими, мовив: «Сьогоднішня подія пригадує нам також, що „жнива великі та робітників мало” (Мт. 9,36-10,8). Так читаємо в євангелії від св. Матея. Нехай цей день спонукає також й інших до таких відважних рішень, тому що нам потрібно священників. Сьогодні дякуємо Богові за нового священника, отця Христофора, а всіх Вас прошу, щоби пам’ятати у своїх молитвах про нього, про його священство. Зокрема дякую, сьогодні неприсутньому, ректору нашої Духовної Семінарїі – о. митрату Богданові Панчаку, за велику формаційну працю, та о. Юліянові Кравецькому, пароху о. Христофора, який нас сьогодні тут прийняв».

Завершенням урочистої події в бартошицькому храмі стали подячні слова від о. Христофора Єдвабніка дружині, батькам, рідним, Владиці, священникам, семінарійним друзям, своєму отцю пароху Юлію Кравецькому та цілій місцевій греко-католицькій спільноті.

ред. вебсторінки Ольштинсько-Ґданської Єпархії

Фото. о. Ігор Губач