26 червня при греко-католицькій парафії св. Івана Богослова в Ілаві відбувся п’ятий табір для служащих (церковної прислуги) та молоді „Андреяда”, котрий тривав до 30 червня.
Понад 70 хлопців та дівчат разом зі своїми опікунами цьогоріч зустрілися щоб в духовній та радісній атмосфері побути разом та пережити цей час. А саме діти з наступних парафій: Оструда, Ілава, Ольштин, Елк, Плоцьк, Моронг, Білосток, Пасленк, Лемборк, Команча, Гурово Ілавецьке, Лельково. Між іншим в з’їзді брали участь також пластуни з України (м. Миколаїв, Львівська обл.).
Щодня учасники табору беруть участь у Божественній Літургії в парафіяльному храмі. Для дітей щоденно була передбачена активна програма. Це майстер-класи, екскурсії, патріотична пісня, тематичні зустрічі та молитва.
Другого дня табору його учасники відвідали Гданськ. Відвідини міста почалися Архієрейською Літургією, яку в конкатедрі св. Варфоломея у співслужінні священикв очолив Владика Аркадій (Трохановський), єпарх Ольштинсько-Гданський. Під час проповіді владика згадав День Конституції, котрий в цей відзначають в Україні. Проповідник нав’язав до виконання Божого Закону, яким для християнина є Заповіді Божі. “Мусимо пам’ятати про те щоб виконувати Божий Закон, який є основою християнського життя. Від його виконання залежить наше майбутнє, наше вічне щастя, котре Господь хоче подарувати кожному. На прикладі зла, котре сьогодні бачимо у світі, котре сьогодні діється в українській землі, бажаймо жити згідно волі Божої, і тоді напевно, зло не матиме своєї сили в таких масштабах, – наголосив владика”
Опісля Літургії парох Гданського собору о. мітрат Йосиф Улицький подарував усім присутнім пам’ятні ікони Матері Божої з Ісусом з санктуарію св. Володимира Великого — хрестителя Руси-України.
Учасники Андреяди увесь день провели в Гданську, де відвідали історичні частини міста.
Третій день був не менш насичений на події та враження. Після Служби Божої у парафіяльному храмі св. Івана Богослова, був проведений футбольний турнір на Кубок владики Аркадія.
У конкуретній боротьбі змагання, в якій прийняло участь 6 об’єднаних команд, заершилися з такими результатами:
I місце — Орнета/Моронг
II місце — Ілава/Орнета
III місце — Білосток/Елк/Плоцьк.
У турнірі грали також команди з парафій: Лемборк, Ольштин, Пасленк, Лельково, Гурово Ілавецьке.
На цьому емоції не завершилися, оскільки після обіду, діти разом зі своїми опікунами відвідали агротуристичну ферму “Анджеювка”, де для дітей була організована активна розважальна програма та смачна їжа. Діти співали, танцювали, з’їжджали з надувних гірок, смажили ковбаски-гриль. Незабутні враження були гарантовані.
Не можна не відзначити дітей-пластунів з м. Миколаєва, котрі разом зі своїми виховательками долучилися до табору та представили для усіх присутніх майстер-класи та творч програму.
Увечері передостаннього дня табору в світлиці владика Аркадій подякував організатором та усім, хто допоміг провести п’ятий табір “Андреяад”. Зокрема, єпископ подякував місцевому пароху та декану Ельблонзькому о. Ярославові Гостинському та усім його співпраціаникам за так гостинний та багатий у враження прийом, під час котрого кожна дитина не могла не залишитися незадоволеною протягом усіх днів. Слова подяки також були скеровані до священиків — опікунів дітей, котрі перебували в таборі. Це о. Роман Стороняк, о. Андрій Залевський, о. Олег Гриців, о. Андрій Журав. Подяку єпископ також склав Соломії, Марії та Анастасії Костецьким за проведення забав та активного відпочинку.
Учасники вже з нетерпінням чекають на наступний табір за рік!!!

Для Прес – служби ольштинсько – ґданської Єпархії о. Олег Гриців