14 липня 2023 року Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України», поданий Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний.


У зв’язку з цим українці відзначатимуть 3 свята, робота в які не провадиться, за новою традицією:
День Української Державності – 15 липня,
День захисників і захисниць України – 1 жовтня,
Різдво Христове – 25 грудня.


Зміни в законодавстві відбулися у зв’язку з тим, що Православна Церква України 24 травня 2023 року на Архиєрейському соборі затвердила повний перехід з 1 вересня 2023 року на новий – новоюліянський календар, за яким живе більшість православних церков світу.
«Встановлюючи нові дати святкових і неробочих днів, Україна усуває спадщину колоніального минулого, очищує державний календар від нав’язаних минулим дат, визначає нові традиції вільної європейської держави, у відповідності із загальносвітовою та європейською культурними традиціями», – зазначила Голова Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.


Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України» набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тож, День Української Державності цьогоріч відзначатимемо за старим календарем – 28 липня.

Із сайту Верховної Ради України: www.gov.ua

Categories: Dokumenty